Radu Gănescu, COPAC: Statul român oferă gratuit vaccinul gripal persoanelor la risc, dar nu înseamnă că accesul este şi facil

Radu Gănescu, COPAC: Statul român oferă gratuit vaccinul gripal persoanelor la risc, dar nu înseamnă că accesul este şi facil

Pacienţii cronici din România fie copii, fie adulţi au şansa vaccinării pentru mai multe boli astfel încât să fie feriţi de complicaţii (unele dintre ele putând duce chiar la deces), dar vaccinurile nu sunt compensate pentru adulţi. ,,Este important să se găsească soluţii pentru anumite compensarea a unor vaccinuri, să ne gândim că e mult mai ieftin să faci un vaccin decât să tratezi un pacient în spital sau să pierzi vieţi omeneşti”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), prezent la ,,Vaccines 360”, dezbatere online organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

COPAC militează de câţiva ani pentru introducerea unui sistem de compensare a vaccinurilor, care va contribui la extinderea categoriilor de persoane vaccinate. ,,Noi ne-am implicat de foarte mult timp în acest subiect, considerăm că este important pentru sănătatea pacienţilor şi creşterea calităţii vieţii, dar ar trebui să fie un subiect important şi pentru lumea medicală şi pentru autorităţi”, a subliniat Radu Gănescu, la dezbaterea ,,Vaccines 360”.

Referindu-se la vaccinarea împotriva COVID-19, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a remarcat că spitalele s-au dezaglomerat, secţiile de terapie intensivă au scăzut ca număr de pacienţi, pentru că mult mai uşor s-a trecut prin boală odată ce românii s-au vaccinat.

,,Accentul din punctul nostru de vedere trebuie pus întotdeauna pe categoriile de pacienţi cronici şi pe categoriile de persoane cu vârste înaintate, fie că vorbim de vaccinul SARS CoV-2, fie că vorbim de vaccinul gripal, pe care este foarte important să-l facem periodic. Te imunizezi şi-ţi protejezi familia, protejezi persoanele în vârstă sau persoanele care nu se pot vaccina, pentru că există o categorie din păcate în rândul pacienţilor, care nu se poate vaccina din anumite motive şi-atunci ei trebuie să fie protejaţi de comunitate”, a spus Radu Gănescu.

Reprezentantul pacienţilor cronici a atras atenţia asupra consecinţelor neimunizării populaţiei. ,,Trebuie să ne gândim foarte mult şi la faptul că un pacient cu tuberculoză poate rămâne cu sechele chiar dacă este tratat. Trebuie să ne gândim la faptul că un pacient, un copil care are rujeolă sau un adult care face o formă de infecţie pe care n-a făcut-o în copilărie, poate avea urmări mult mai grave. Şi-atunci de ce ai pune în pericol sănătatea copilului tău sau ai transforma dintr-o persoană sănătoasă într-o persoană cronică, când găseşti soluţii optime, accesibile şi care te pot ajuta să treci printr-o boală fără nicio problemă?”

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală în România, în opinia liderului COPAC faptul că ,,statul român oferă gratuit vaccinul gripal categoriilor de persoane la risc sau persoanelor în vârstă nu înseamnă că accesul este şi facil”. Radu Gănescu e de părere că noi românii ar trebui să învăţăm din această pandemie şi din modul în care s-a făcut vaccinarea persoanelor cu vaccinul COVID.

,,Poate vaccinarea în farmacii va facilita şi va uşura mult mai repede ca cetăţeanul să vină să se vaccineze decât să facă foarte multe drumuri sau să nu găsească vaccinul la medicul de familie. Cred că este foarte mult de lucru”, a mărturisit preşedintele COPAC în cadrul evenimentului.

Ce alte subiecte s-au mai dezbătut la ,,Vacccines 360” mai puteţi afla urmărind:

Gabriel Dina, Pfizer România: Prevenţia prin vaccinare rămâne o Cenuşăreasă din punct de vedere al alocărilor bugetare

[VIDEO] Conf. dr. Mihai Craiu: În Programul Naţional de Vaccinare există vaccinarea antipneumococică, dar se termină în primul an de viaţă. Ulterior nu prea mai avem!

Dan Zaharescu, ARPIM: Este utilă introducerea unui sistem de compensare a vaccinurilor în paralel cu Programul Naţional de Imunizare

viewscnt