Radu Gănescu, preşedintele COPAC: Scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună

Radu Gănescu, preşedintele COPAC: Scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună

Dacă anul trecut până la jumătatea lunii decembrie, se vaccinaseră împotriva gripei 1.264.657 de persoane la risc din vaccinurile distribuite de Ministerul Sănătăţii, anul acesta numărul persoanelor vaccinate este de doar 886.127 persoane. Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra scăderii ratei de vaccinare antigripală şi-i îndeamnă pe români să meargă la medicul de familie şi să întrebe despre posibilitatea de a se vaccina antigripal. Medicii susţin că vaccinul împotriva gripei poate fi administrat concomitent cu vaccinul împotriva Covid-19, iar prevenţia atât împotriva COVID-19, cât şi a gripei se poate face prin vaccinare, prin păstrarea măsurilor de distanţare, prin dezinfecţie şi purtarea măştii.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în săptămână 6-12 decembrie, la nivel naţional numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, pneumonii etc.) a fost de 45.699, cu 31.7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, respectiv 34.684. Totodată, numărul de cazuri este şi cu 38.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (33.067).

,,Considerăm că pacienţii cronici au nevoie de protecţie şi împotriva gripei în acest context pandemic, iar scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună. Pacienţii cronici sunt cei mai expuşi la complicaţii din cauza bolilor infecţioase şi au nevoie de protecţie”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

În România, în sezonul gripal 2018-2019, un adult din 3 care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare. Gripa poate declanşa complicaţii cardiovasculare şi la adulţii fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, gripa creşte de 100 de ori riscul de pneumonie, iar procentul pacienţilor spitalizaţi cu gripă este ridicat şi în cazul adulţilor sănătoşi

În plină pandemie de COVID-19, gripa rămâne o ameninţare serioasă, mai ales în contextul în care apare coinfecţia gripă – COVID‑19, care poate cauza complicaţii serioase, având un risc dublu de mortalitate.

„În timp ce la nivel global se depun eforturi consistente pentru a încetini rata de răspândire a SARS‑CoV-2 prin vaccinarea în masă, virusurile gripale reprezintă în continuare o ameninţare la sănătatea populaţiei. Încă de la debutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să lanseze campanii extinse de vaccinare antigripală, pentru a reduce riscul de infectare simultană cu virus gripal şi SARS-CoV-2 în sezonul gripal”,  a declarat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte şi Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Însă rata de vaccinare antigripală în România este în medie de 8%, un procent ,,total inacceptabil pentru gripă”, după cum a mărturisit dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, într-un interviu video pentru 360medical.ro.

,,O ţară care doreşte să scape de gripă şi de formele grave, trebuie să aibă populaţia eligibilă vaccinată în proporţie de 70%”, a afirmat dr. Alexiu.

Specialiştii au denumit co-infecţia COVID-19 gripă „furtuna perfectă”, iar pericolul acesteia nu a trecut încă.

viewscnt