Riscul de spitalizare în cazul infecţiei cu varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 este cu până la 70% mai mic decât în cazul tulpinii delta, sugerează un studiu realizat în Marea Britanie la solicitarea guvernului.
Studiul a fost realizat de către Agenţia de Securitate în Sănătate (UKHSA) din Marea Britanie şi arată că persoanele infectate cu varianta omicron au riscuri mai mici cu 31-45% de a ajunge în unităţi de primiri urgenţe (UPU) din spitale şi cu 50-70% mai reduse de a necesita spitalizare, potrivit publicaţiei The Guardian.
Totuşi, din cauza faptului că varianta omicron este mai contagioasă decât varianta delta, iar numărul de cazuri creşte într-un ritm foarte rapid, experţii se aşteaptă la un număr mare de persoane infectate care vor necesita spitalizare, ceea ce poate duce la depăşirea capacităţii sistemului sanitar.
Potrivit unor calcule realizate de Grupul Ştiinţific Consultativ pentru Urgenţe (SAGE) din Marea Britanie, transmise guvernului de la Londra, pentru ca numărul de spitalizări să nu depăşească cel atins în valurile precedente, ar fi nevoie ca varianta omicron să provoace forme de boală cu 90% mai puţin severe decât în cazul tulpinii delta.
Cum această scădere a severităţii nu este confirmată, experţii avertizează că numărul de spitalizări va fi unul ridicat în valul pandemic generat de varianta omicron.
Noul studiu confirmă rezultatele unor cercetări anterioare realizate în Africa de Sud şi în Marea Britanie.
Studiul mai sugerează că protecţia împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2 începe să se reducă la 10 săptămâni după administrarea dozei booster a vaccinurilor existente, ceea ce indică necesitatea administrării dozei a patra cel puţin la grupurile vulnerabile.