Roboţii sunt din ce în ce mai utilizaţi în medicină, de la dezinfecţia suprafeţelor, măsurarea temperaturii corpului oamenilor până la efectuarea unor intervenţii chirurgicale ghidate de medicii chirurgi. Cea mai recentă dezvoltare tehnologică în domeniul sănătăţii şi roboticii este a cercetătorului Woo Soo Kim de la Universitatea Simon Fraser, care permite roboţilor mici, cu senzori umanoizi, să măsoare tensiunea arterială unui om printr-o simplă atingere.
Omul de ştiinţă Woo Soo Kim, împreună cu studentul său Tae-Ho Kim şi echipa de cercetare a Universităţii Simon Fraser, a plecat de la ideea unui origami şi de la mişcările lipitorilor din natură şi inspirat de acestea a a înlocuit procedura tradiţională de măsurarea tensiunii arteriale prin replicarea mecanismelor de pliere ale lipitorii în designul de senzori origami imprimaţi 3-D. Senzorii de origami inspiraţi de lipitori (LIO) pot fi integraţi pe vârfurile degetelor unui robot umanoid.
Noua tehnologie face ca roboţii să îndeplinească sarcini de bază de îngrijire a sănătăţii în anumite condiţii, inclusiv în regiuni îndepărtate sau unde este nevoie de un contact personal minim, cum ar fi în timpul pandemiilor.
„Electrodul nostru uscat inspirat de origami are caracteristici unice, cum ar fi aspiraţia pentru prindere şi plierea inspirate din natură. În plus, am văzut că, pe lângă mecanismele complexe ale caracteristicii adezive ale unei lipitori, aceste creaturi au o ventuză şi un corp posterior expandabile, în timp ce organele sale se extind şi se micşorează corespunzător pentru a menţine o mai bună aderenţă la victima sa. Încorporând aceste elemente am descoperit că origami poate realiza mişcări similare şi, de asemenea, poate fi personalizat”, a explicat Kim, profesor şi director asociat al Şcolii de Inginerie a Sistemelor Mecatronice din SFU.
Senzorii LIO integraţi pe vârfurile degetelor robotului pot fi poziţionaţi pe pieptul pacientului. Tensiunea arterială este monitorizată şi estimată prin combinarea datelor din citirile electrocardiogramei (ECG) şi fotopletismogramei (PPG), aşa cum sunt înregistrate de senzorii de pe degetele fiecărei mâini.
Folosind algoritmi predeterminaţi, semnalele de la senzorii perechi pot genera valorile tensiunii arteriale sistolice şi diastolice a pacientului fără a utiliza tensiometrul digital tradiţional prevăzut cu manşetă.
Cercetările anterioare ale lui Kim au implicat programarea roboţilor pentru a măsura alte semnale fiziologice umane, cum ar fi cele de la o electrocardiogramă (care monitorizează ritmul cardiac), temperatura şi ritmul respirator.
Cercetătorii plănuiesc teste suplimentare ale noului lor robot şi dezvoltă următoarea generaţie de senzori, care speră că va duce la implementarea sa în practica de zi cu zi.
„Monitorizarea tensiunii arteriale este un instrument de diagnostic medical esenţial pentru multe boli cronice şi pentru o stare generală bună de sănătate. Utilizarea roboţilor are avantaje substanţiale, deoarece pot ajuta lucrătorii din domeniul sănătăţii în monitorizarea semnelor vitale ale pacienţilor, creând în acelaşi timp un mediu prietenos pentru aceştia”, a precizat cercetătorul potrivit Science Daily.
Kim crede că robotica poate fi o punte între personalul medical şi pacienţii aflaţi la distanţă şi are „potenţialul de a juca un rol esenţial în noua eră a asistenţei medicale la distanţă”.
Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare si pentru mortalitatea de orice cauză la nivel mondial care poate fi însă prevenit. Prevalenţa hipertensiunii în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populaţia adultă şi îngrijorător este faptul că peste 20% dintre hipertensivii din România nu ştiu că au valori tensionale crescute, după cum a atras atenţia Societatea Română de Cardiologie în ultimii ani, care îndeamnă populaţia să-şi măsoare tensiunea arterială.
„Hipertensiunea arterială nu doare, nu deranjează şi nici nu se simte în general, ajungând, de multe ori, să fie ignorată. În acelaşi timp, este poate afecţiunea cel mai simplu de depistat, prin simpla măsurare a tensiunii arteriale şi o minimă informare asupra valorilor tensionale corecte. Puterea de a schimba în fiecare an cursul a 30.000 de decese ce ar fi putut fi evitate stă în spatele campaniei de informare ’Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpuneEu!’ pe care Societatea Română de Cardiologie o desfăşoară de 3 ani,” a precizat Şef de Lucrări Dr. Ana-Maria Vintilă, Preşedinte al Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială de Ziua Mondială a Inimii.