Osteoporoza este o boală silenţioasă care se caracterizează prin scăderea densităţii minerale osoase şi care afectează iremediabil structura ţesutului osos. Acest proces de scădere a densităţii minerale osoase duce la compromiterea rezistenţei mecanice a osului şi la creşterea riscului de fracturi asociate unor traumatisme minore sau provocate de eforturi minore (tuse, strănut).
Ţesutul osos se regenerează constant prin procesul numit remodelare osoasă. Acesta are la bază un echilibru între osul nou format şi distrugerea celui vechi. În momentul în care distrugerea osoasă se realizează mai repede decât formarea osului nou, apare osteoporoza. Prin scăderea densităţii minerale osoase, structura osoasă capătă un aspect spongios (de burete) ce poate duce la modificări articulare şi la fracturi osoase.
Această afecţiune este prevalentă la persoanele vârstnice şi de obicei afectează cu preponderenţă articulaţia şoldului (articulaţia coxo-femurală), vertebrele, articulaţiile interfalangiene, articulaţia pumnului etc.
Persoanele de sex feminin sunt predispuse la osteoporoză mai devreme, în cursul vieţii, din cauză că după instalarea menopauzei scad nivelurile de estrogen, hormon care ajută la menţinerea densităţii osoase normale. În cazul bărbaţilor, osteoporoza poate apărea pe fondul deficitului de testosteron.
Cum se manifestă osteoporoza?
Alături de alte afecţiuni metabolice osoase, osteoporoza este o boală ale cărei complicaţii severe, precum fractura de şold, au un important caracter invalidant şi o morbiditate însemnată. Osteoporoza este asimptomatică până la momentul în care se complică printr-o fractură.
Fracturile prin tasare vertebrală apar la eforturi minime (strănut, aplecare, ridicarea unui obiect uşor), mai frecvent în regiunile toracică inferioară şi lombară superioară.
Fracturile de articulaţie coxo-femurală apar prin traumatism prin cădere de la acelaşi nivel. Complicaţiile acestor fracturi au o rată de mortalitate de 15–20% la pacienţii vârstnici şi duc la o incapacitate fizică severă, cu necesitatea îngrijirii la domiciliu timp îndelungat.
Factori predispozanţi pentru apariţia osteoporozei
- Sexul – femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la dezvoltarea osteoporozei;
- Vârsta – riscul de osteoporoză creşte odată cu vârsta;
- Unele medicamente pot favoriza scăderea densităţii osoase: glucocorticoizi, imunosupresoare etc.;
- Stilul de viaţă – fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, imobilizarea prelungită, deficitul de calciu şi vitamina D;
- Bolile asociate – boli reumatologice inflamatorii (poliartrita reumatoidă), boli neurologice, hematologice, oncologice etc.
Cum se stabileşte diagnosticul de osteoporoză?
Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine al osteoporozei, se utilizează mai multe investigaţii paraclinice:
- Examenul radiologic specializat – osteodensitometria DEXA;
- Tomografia computerizată cantitativă;
- Densitometria ultrasonică.
Osteodensitometria DEXA (Dual Energy X-Ray Absorbtiometry) este standardul „de aur” pentru măsurarea densităţii minerale osoase în diagnosticul osteoporozei.
Osteodensitometria DEXA este o tehnică modernă, care foloseşte raze X de intensităţi diferite, ce străbat osul, permiţând aprecierea gradului de reducere a densităţii osoase. Este cea mai precisă metodă de investigare imagistică pentru stabilirea diagnosticului de osteoporoză prin estimarea riscului de fracturi şi pentru monitorizarea răspunsului la tratament.
Osteodensitometria utilizează razele X pentru aprecierea densităţii osoase în raport cu un adult de aceeaşi vârstă şi acelaşi sex. În absenţa unei fracturi de fragilitate, densitatea minerală osoasă este cel mai bun predictor al riscului de fractură.
Scanarea DEXA foloseşte două fascicule cu rază X, de intensităţi diferite. Diferenţa în atenuarea celor două fascicule când trec prin ţesuturile corpului permite distincţia dintre os şi ţesutul moale, precum şi cuantificarea densităţii minerale osoase.
Osteodensitometrie la SANADOR, cu echipamente de ultimă generaţie
Osteodensitometria se poate efectua la mai multe niveluri, cel mai frecvent efectuându-se la nivelul şoldului (cel mai expus fracturii osteoporotice), la nivelul coloanei lombare şi la nivelul antebraţului.
Investigaţia este complet neinvazivă, nedureroasă, iar iradierea este extrem de redusă. Pentru osteodensitometrie nu este necesară o pregătire prealabilă. Rezultatul procedurii se obţine rapid, imediat după efectuarea investigaţiei.
La SANADOR, osteodensitometria se realizează cu ajutorul echipamentului GE Lunar Prodigy, prevăzut cu un colimator de tip fan beam, cu rolul de a scurta semnificativ timpul de investigaţie. Echipamentul este dotat cu un soft ultraperformant – Advanced Hip Assessment (AHA), care calculează parametrii relevanţi pentru riscul de fractură. De asemenea, prin intermediul celui mai modern soft – ENCORE – se pot examina concomitent ambele femururi, fără să fie necesară repoziţionarea pacientului.
Din perspectiva diagnosticului precoce al osteoporozei, osteodensitometria este o investigaţie importantă deoarece există metode de stopare a pierderii densităţii osoase şi a scăderii consecutive a riscului de fracturi. Această investigaţie simplă şi accesibilă poate indica timpuriu nevoia pentru tratamentul de consolidare a masei osoase şi astfel se pot preveni complicaţii cu riscuri mari de mortalitate.
Când este indicată osteodensitometria?
Osteodensitometria DEXA este indicată în următoarele situaţii clinice:
- Femei cu vârsta peste 65 de ani şi bărbaţi cu vârsta peste 70 de ani, indiferent de factorii de risc;
- Femei la menopauză şi bărbaţi cu vârsta între 50 şi 69 ani, cu factori de risc pentru fractură;
- Adulţi peste 50 ani care au suferit o fractură;
- Adulţi cu afecţiuni şi tratamente asociate cu demineralizarea osoasă (poliartrită reumatoidă, tratament cu glucocorticoizi pe o perioadă mai lungă de 3 luni).
Pacienţii cu riscuri crescute de a dezvolta osteoporoză pot apela cu încredere la medicii specializaţi în reumatologie şi endocrinologie pentru depistarea timpurie a osteoporozei şi începerea tratamentului de consolidare a masei osoase.
20 octombrie – Ziua mondială a osteoporozei
Ziua mondială a osteoporozei este marcată anual la 20 octombrie, cu scopul creşterii gradului de conştientizare a populaţiei asupra importanţei prevenţiei, diagnosticării şi tratamentului osteoporozei. Mesajul principal al acestei zile? Acţionează pentru sănătatea osoasă!