Accidentul vascular cerebral ischemic acut se produce prin întreruperea alimentării cu sânge a unei părţi din creier, astfel încât sângele care transportă oxigenul nu mai poate ajunge la ţesutul cerebral din regiunea afectată. Celulele cerebrale încep să moară încă din primele minute, în funcţie de severitatea obstrucţiei arteriale şi de existenţa sau nu a circulaţiei colaterale.
Leziunea produsă este formată dintr-un nucleu de celule cerebrale deja distruse (zona de infarct cerebral) şi o zonă înconjurătoare, în care celulele suferă de ischemie dar nu sunt încă distruse, numită zonă de penumbră. Există şi o a treia zonă, la periferie, care este mai slab irigată cu sânge decât în mod normal, dar care îşi păstrează integritatea funcţională. Celulele din zona de penumbră ischemică sunt în pericol de a fi distruse, extinzându-se astfel zona infarctată. Dezobstrucţia rapidă a arterei afectate poate însă să salveze acest ţesut cerebral, cu condiţia unei intervenţii rapide.
Accidentul vascular cerebral ischemic acut
Accidentul vascular cerebral este o urgenţă medicală majoră şi asigurarea unui tratament prompt este esenţială pentru evoluţia ulterioară. Intervenţia rapidă poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului şi complicaţiile pe termen lung.
Accidentul vascular cerebral ischemic acut reprezintă 87% din totalul accidentelor vasculare cerebrale şi se produce prin întreruperea alimentării cu sânge a unei părţi din creier, astfel încât ţesutul cerebral din regiunea afectată nu mai poate primi oxigen şi nutrienţi. Celulele cerebrale încep să moară încă din primele minute, în funcţie de severitatea ocluziei şi de existenţa sau nu a circulaţiei colaterale.
Accidentul ischemic acut poate fi tratat prin tromboliză sau prin trombectomie endovasculară, dacă pacientul ajunge de urgenţă într-un centru specializat. Pentru tromboliză, fereastra terapeutică este de 4 ore şi jumătate de la apariţia primelor simptome, dar ideal este ca tratamentul să fie administrat cât mai repede. Fiecare minut suplimentar în care ţesutul cerebral este privat de oxigen se traduce prin pierderi neuronale care altfel ar putea fi evitate.
Tromboliza intravenoasă
Tromboliza constă în injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice (alteplază), în doza calculată în funcţie de greutatea pacientului. Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sanguine, astfel încât ţesutul cerebral parţial ischemiat să nu se mai necrozeze.
Prin tromboliză intravenoasă se poate obţine o evoluţie rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne şi cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele. Administrarea tromboliticului reprezintă tratamentul de elecţie pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut, la momentul actual, pe plan mondial. Pacienţii cu ocluzia unui vas mare pot fi candidaţi pentru trombectomie endovasculară.
Eficacitatea trombolizei
Eficacitatea trombolizei depinde de timpul scurs de la producerea accidentului vascular cerebral ischemic acut, fiind cu atât mai mare cu cât tratamentul este efectuat într-un interval de timp mai scurt de la debutul AVC.
Rata de recanalizare prin tromboliză i.v. este de aproximativ 40% în fereastra terapeutică de 4,5 ore. În aproximativ 6–8% din cazuri, pot să apară sângerări secundare la nivelul creierului sau cu alte localizări.
Eficacitatea tratamentului depinde şi de gravitatea cazului. Dacă situaţia este foarte gravă de la început, poate surveni decesul (nu din cauza medicamentului, ci din cauza leziunii severe a creierului deja produse înainte de sosirea la spital). Statistic, în lume, au fost înregistrate până la 12–14% decese din totalul cazurilor.
Contraindicaţiile trombolizei
Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienţi, printre care cei cu patologie cerebrală (hemoragie cerebrală în antecedente, intervenţie neurochirurgicală în ultimele 3 luni, tumoră cerebrală), patologie cardiovasculară (disecţie de aortă, endocardită infecţioasă), patologie gastrointestinală (hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat), precum şi pacienţilor care urmează tratament cu anumite anticoagulante orale.
De asemenea, procedura este contraindicată la pacienţii care ajung la spital în afara ferestrei terapeutice de 4 ore şi jumătate.
Tromboliza la Spitalul Clinic SANADOR
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucureşti care acordă tratament de urgenţă prin tromboliză intravenoasă pacienţilor ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut.
Fereastra terapeutică restrânsă în care poate fi administrat tratamentul pentru AVC face ca viteza de reacţie şi conlucrarea dintre echipa de pe ambulanţă, medicii din Compartimentul de Primiri Urgenţe şi medicul neurolog (care indică administrarea substanţei) să fie esenţială. Pacientul este apoi internat la Secţia de Neurologie, unde rămâne sub tratament şi sub supraveghere medicală. Pe parcursul spitalizării, pacienţii care au indicaţie în acest sens beneficiază de consult şi tratament de medicină fizică şi reabilitare în cadrul Departamentului SANADOR de Recuperare şi Medicină Fizică.
Secţia de Neurologie din Spitalul Clinic SANADOR este singurul departament de profil cu posibilitate de spitalizare continuă post-tromboliză din sectorul medical privat din Bucureşti. La SANADOR, asistenţa medicală de specialitate este asigurată permanent prin linii de gardă formate din medici primari şi specialişti competenţi şi cu experienţă bogată.
Pacienţii internaţi la Spitalul Clinic SANADOR beneficiază de consultaţii interdisciplinare, existând o strânsă colaborare cu specialiştii din cadrul departamentelor Cardiologie, Cardiologie intervenţională, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie, Radiologie intervenţională şi Terapie intensivă.
29 octombrie – Ziua mondială a accidentului vascular cerebral
La 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral. Îndemnul transmis cu acest prilej se adresează tuturor: învaţă semnele, recunoaşte accidentul vascular cerebral şi salvează timp preţios!
Cum recunoaşteţi un accident vascular cerebral?
- Asimetrie facială: rugaţi pacientul să zâmbească; observaţi că o parte a feţei rămâne imobilă?
- Slăbiciune asimetrică a braţelor: rugaţi pacientul să ridice ambele braţe; observaţi că unul dintre braţe nu poate fi susţinut sau nu poate fi ridicat?
- Vorbirea: rugaţi pacientul să repete o frază simplă; vorbirea îi este confuză sau de neînţeles?
În cazul în care observaţi unul din următoarele semne sau simptome, chiar dacă acestea se pot remite, este nevoie să solicitaţi de urgenţă asistenţă medicală.