Statele din Uniunea Europeană fac ultimele pregătiri în vederea demarării vaccinării împotriva Covid-19, în condiţiile în care autorizarea vaccinului dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech de către Comisia Europeană este aşteptată miercuri, după o recomandare pozitivă a comisiei pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Luni, CHMP se va reuni pentru a decide în privinţa recomandării aprobării vaccinului Pfizer/BioNTech, şedinţa fiind devansată cu 8 zile faţă de calendarul iniţial.
Decizia privind autorizarea pentru punerea pe piaţa UE a unui medicament sau vaccin aparţine Comsiei Europene, care urmează de obicei recomandările EMA. În cazul unei recomandări pozitive, Executivul UE va autoriza vaccinul în 23 decembrie, cel mai probabil, permiţând astfel demararea campaniei de vaccinare în cele 27 de state membre ale blocului european.
O autorizaţie de introducere pe piaţă va fi valabilă în toate statele membre ale UE şi le va permite acestora să beneficieze, în acelaşi timp, de vaccin.
Anticipând o decizie pozitivă de autorizare, statele din UE au făcut deja pregătiri pentru debutul vaccinării, care ar putea începe duminică în cele mai multe state membre.
Fiecare stat va primi, după autorizarea vaccinului, o cantitate simbolică - de 10.000 de vaccinuri, suficient pentru a vaccina 5.000 de persoane.
Autorităţile din România au anunţat că sunt pregătite să înceapă campania de vaccinare începând din 27 decembrie. Cadrele medicale din spitalele de boli infecţioase din ţară vor fi primii români vaccinaţi împotriva Covid-19, deoarece au fost primii care au intrat în lupta împotriva pandemiei.
Luni, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a anunţat că vaccinarea împotriva Covid-19 va demara în Franţa în 27 decembrie.
Totuşi, statele din UE încep vaccinarea împotriva Covid-19 cu întârziere faţă de alte sgtate dezvoltate. Marea Britanie a fost prima ţară occidentală care a autorizat vaccinul Pfizer/BioNTech şi a demarat vaccinarea grupurilor prioritare în 8 decembrie. Ulterior, vaccinul a fost autorizat şi în alte state - inclusiv SUA şi Canada, care au început camapniile de vaccinare.
Al doilea vaccin autorizat în statele occidentale este cel al companiei americane Moderna. Vaccinul a fost autorizat vineri în SUA, în timp ce aprobarea în UE este aşteptată la începutul anului viitor.
Debutul vaccinării în UE vine într-un moment marcat de noua criză privind pandemia de Covid-19 generată de noua variantă a virusului SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie şi care circulă de cel puţin câteva săptămâni.
Noua variantă este cu circa 70% mai contagioasă, potrivit cercetătorilor britanici, care consideră, totuşi, că vaccinurile dezvoltate până acum sunt eficace şi împotriva acestui tip nou.
Teama de o recrudescenţă a pandemiei a dus la o blocadă aproape totală a Marii Britanii instituită de către statele europene, care au anulat cursele aeriene şi transporturile maritime şi feroviare cu Regatul Unit, pentru a încerca să limiteze intrarea noii variante a virusului pe teritoriul lor.