Persoanele cu obezitate care au pierdut substanţial în greutate cu ajutoru chirurgiei bariatrice au cu 60% mai mic riscul de a dezvolta complicaţii severe ale bolii Covid-19, potrivit unui nou studiu, comparativ cu persoanele care nu au reuşit să slăbească.
Numeroase studii au stabilit obezitatea ca un factor de risc major pentru dezvoltarea unei forme severe de Covid-19. Obezitatea slăbeşte sistemul imunitar, creează o stare inflamatorie cronică şi creşte riscul de boli cardiovasculare, de tromboze şi afecţiuni pulmonare. Toate acestea pot complica Covid-19.
Un studiu al cercetătorilor de la Cleveland Clinic arată că în rândul pacienţilor cu obezitate, pierderea în greutate anterioară infecţiei cu SARS-CoV-2, obţinută prin intervenţia chirurgicală bariatrică, a fost asociată cu un risc mai mic de forme severe. Scopul acestui studiu a fost de a examina dacă o intervenţie bariatrică la pacienţii cu obezitate înainte de a contracta Covid-19 ar putea reduce riscul de a dezvolta o formă severă a acestei boli.
„Descoperirile cercetării arată că pacienţii cu obezitate care au obţinut o scădere în greutate substanţială şi susţinută cu o intervenţie chirurgicală bariatrică înainte de o infecţie cu SARS-CoV-2 şi-au redus riscul de a dezvolta boli severe cu 60 la sută. Studiul nostru oferă dovezi puternice că obezitatea este un factor de risc modificabil pentru Covid-19, care poate fi îmbunătăţit printr-o intervenţie de slăbire de succes”, a spus dr. Ali Aminian, autorul principal al studiului şi directorul Institutului Bariatric şi Metabolic al Clinicii Cleveland.
20.212 de pacienţi adulţi cu obezitate au fost incluşi în acest studiu observaţional. 5.053 de pacienţi cu un indice de masă corporală (IMC) de 35 sau mai mare, care au suferit o intervenţie chirurgicală de slăbire între 2004 şi 2017, au fost corelaţi cu pacienţii neoperaţi. În comparaţie cu cei din grupul nechirurgical, pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică au pierdut cu 19% mai multă greutate corporală înainte de 1 martie 2020 (începutul focarului de Covid-19 în Cleveland).
După focarul de Covid-19, cercetătorii au analizat patru rezultate legate de Covid-19: rata de contractare a infecţiei cu SARS-CoV-2, spitalizare, nevoie de oxigen suplimentar şi boală severă (definită ca o combinaţie de internare la ATI, nevoia de ventilaţie mecanică sau moarte).
Deşi rata de contractare a SARS-CoV-2 a fost similară între grupuri (9,1% în grupul chirurgical şi 8,7% în grupul nechirurgical), participanţii la grupul cu intervenţii chirurgicale de slăbire au avut rezultate mult mai bune după contractarea Covid-19 comparativ cu cei din grupul nechirurgical. Cercetătorii au descoperit că pacienţii cu o intervenţie chirurgicală anterioară au avut un risc cu 49% mai mic de spitalizare, cu 63% mai mică nevoia de oxigen suplimentar şi cu 60% mai mic risc de a dezvolta Covid-19 sever.
Deşi mecanismele de bază exacte nu sunt cunoscute, aceste date sugerează că pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală de slăbire erau mai sănătoşi în momentul contractării unei infecţii cu SARS-CoV-2, ceea ce a dus la rezultate clinice mai bune.
„Acest studiu sugerează că un accent pe pierderea în greutate ca strategie de sănătate publică poate îmbunătăţi rezultatele în timpul pandemiei de COVID-19 şi a viitoarelor focare sau a bolilor infecţioase asociate. Aceasta este o constatare foarte importantă, având în vedere că 40% dintre americani au obezitate,” a spus dr. Steven Nissen, autorul principal al studiului.