Scintigrafia tip SPECT CT, extrem de utilă în monitorizarea pacienţilor oncologici

Scintigrafia tip SPECT CT, extrem de utilă în monitorizarea pacienţilor oncologici

Scintigrafia este o investigaţie imagistică din domeniul medicinei nucleare, care permite diagnosticarea unei game complexe de afecţiuni din punct de vedere funcţional. Informaţiile obţinute prin scintigrafie sunt mai complexe decât cele rezultate în urma investigaţiilor imagistice convenţionale avansate (RMN, CT), completându-le pe acestea şi ajutând la stabilirea corectă a diagnosticului şi a tratamentului optim pentru pacienţi, precum şi la monitorizarea leziunilor şi evaluarea răspunsului la tratament, în cazul pacienţilor oncologici.

Ce este SPECT-CT?

Scintigrafia tip SPECT-CT (single photon emission tomography) este o metodă de investigaţie hibridă, non-invazivă şi nedureroasă, care asociază un tip de tomografie de emisie fotonică (SPECT) ce pune în evidenţă modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe şi sisteme, şi a cărei imagine fuzionează cu imaginea de structură organică obţinută pe acelaşi segment cu tomografia computerizată (CT) rezultând o localizare anatomică precisă a modificărilor metabolice.

Imaginile rezultate prin asocierea SPECT-ului cu examen CT sunt perfect superpozabile rezultând imagini de fuziune, ceea ce înseamnă ca pe o hartă morfologică se suprapune una de metabolism a aceluiaşi segment examinat.

SPECT CT are un rol important în diagnosticul oncologic, determinând precoce apariţia formaţiunilor tumorale. Cu ajutorul acestei investigaţii se evaluează agresivitatea tumorilor şi diseminarea bolii (apariţia metastazelor). Astfel, scintigrafia SPECT-CT este extrem de utilă în stadializarea bolii înainte şi după administrarea unor tratamente oncologice şi/sau chirurgicale.

Scintigrafia osoasă

Scintigrafia osoasă SPECT-CT este o investigaţie non-invazivă de medicină nucleară prin care se pot diagnostica şi evalua afecţiuni osoase încă din primele stadii. Procedura are cea mai înaltă sensibilitate în detecţia leziunilor osoase maligne (metastaze osoase sau tumori primare), leziuni infecţioase sau post-traumatice precum şi în monitorizarea răspunsului la tratament în cazul pacienţilor oncologici.

Acest tip de scintigrafie constă în scanarea osoasă după administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic (trasor). Este non-invazivă, nedureroasă şi rareori asociată cu efecte secundare.

Indicaţiile scintigrafiei osoase includ:

  • Artrita;
  • Necroza avasculară;
  • Cancerul de os;
  • Metastazele osoase;
  • Infecţiile la nivelul sistemului osos;
  • Boala Paget;
  • Displazia fibroasă.

Ce fel de trasori se folosesc în tehnica SPECT CT?

Pentru SPECT-CT, se utilizează radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat, în asociere cu radioizotopi clasici utilizaţi în medicina nucleară.

Radiofarmaceuticele şi radioizotopii utilizaţi asigură o rezoluţie crescută, cu specificitate înaltă, ce conferă o calitate deosebită a investigaţiei, cu iradierea minimă a pacientului. Doza de radiaţii emisă este foarte mică, iar cantitatea de radioelement injectată este minimă, adaptată pacientului, cu o durată scurtă de radioactivitate.

Examinările scintigrafice sunt sigure, non-invazive şi nu creează niciun fel de disconfort pacientului. Substanţa utilizată în timpul investigaţiei se administrează venos, nu este alergogenă şi nu intră în interacţiune cu medicaţia de fond a pacientului, iar scintigraful este un aparat deschis, astfel încât nu generează disconfort persoanelor claustrofobe.

În ce alte domenii se utilizează tehnica SPECT CT?

Cardiologie. Cu ajutorul SPECT-CT se obţin informaţii valoroase în vederea diagnosticului şi tratamentului şi din sistemul cardiovascular. Prin intermediul SPECT CT se evidenţiază defecte de perfuzie ale miocardului şi astfel se poate evalua cu precizie funcţia cardiacă şi viabilitatea muşchiului cardiac.

Scintigrafia miocardică este o investigaţie nedureroasă, iar informaţiile obţinute prin examinarea scintigrafică sunt mai complexe decât cele rezultate în urma altor investigaţii imagistice, completându-le pe acestea cu date despre funcţia ventriculară ,ajutându-i pe medici să stabilească cel mai corect indicaţia de tratament medical sau chirurgical.

Scintigrafia miocardică este non-invazivă şi prin intermediul acesteia se pot evita procedurile invazive. În cadrul scintigrafiei miocardice de perfuzie, când valoarea predictivă negativă exclude o patologie coronariană importantă, pacientul nu mai trebuie supus unei coronarografii.

Medicul cardiolog poate recomanda efectuarea scintigrafiei miocardice în vederea stabilirii conduitei terapeutice pentru diverse afecţiuni cardiace, precum cardiopatii ischemice, sechelele infarctului miocardic, etc.

Neurologie. SPECT-CT poate fi utilizat şi în evaluarea sistemului nervos central. SPECT/CT ajută la diagnosticarea demenţelor, a bolii Parkinson sau a bolii Alzheimer şi a tumorilor primare.

Nefrologie. Investigaţia SPECT-CT are un rol important şi în domeniul urologiei/nefrologiei, scintigrafia renală fiind foarte importantă în stadializarea şi monitorizarea unor boli renale.

SPECT-CT la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, în cadrul Departamentului de Medicină Nucleară, pacienţii pot beneficia de examinări scintigrafice de înaltă calitate. Acestea sunt efectuate de o echipă medicală cu experienţă, cu ajutorul tehnologiei SPECT-CT, care utilizează echipamentul de înaltă performanţă Siemens Symbia Intevo Bold.

Siemens Symbia Inevo Bold este un scanner ultraperformant, care detectează radiaţia emisă de un organ sau un ţesut în urma administrării unui izotop radioactiv (trasor). Acesta are o afinitate specifică zonei examinate. Doza de radiaţii este mică, iar cantitatea de radioelement este minimă, adaptată pacientului şi cu o durată scurtă de radioactivitate.

La Centrul Oncologic SANADOR se realizează în condiţii de maximă siguranţă pentru pacient următoarele proceduri SPECT-CT:

  • Scintigrafii osoase;
  • Scintigrafii miocardice de efort/repaus/pentru viabilitatea miocardică;
  • Scintigrafii renale;
  • Scintigrafii tiroidiene – pentru diagnostic (cu 99mTc) şi post-terapie (cu 131I);
  • Scintigrafii paratiroidiene.
viewscnt