Cancerul colorectal face parte din categoria cancerelor prevenibile. Este un tip de cancer care debutează în intestinul gros (colon), partea finală a tractului digestiv şi afectează de obicei bătrânii, deşi se poate dezvolta la orice vârstă. Boala apare în interiorul colonului, ca formaţiuni mici, necanceroase (benigne), numite polipi. În timp, unii dintre aceşti polipi pot evolua în cancer de colon. Screening-ul regulat, începând cu vârsta de 45 de ani, este cheia prevenirii cancerului colorectal şi depistarea precoce a acestuia, iar asistenţa medicală de tip Concierge poate contribui din plin la prevenire.
Cancerul colorectal se situează pe locul III din punct de vedere al incidenţei, după cancerul pulmonar şi cancerul mamar. Riscul de cancer colorectal creşte odată cu înaintarea în vârstă. Dezvoltarea acestuia depinde de o serie de factori de risc, printre care anumite afecţiuni cum sunt:
- Boala inflamatorie intestinală, precum boala Crohn sau colita ulceroasă.
- Antecedentele personale sau familiale de cancer colorectal sau polipi colorectali,
- Sindroame genetice, precum polipoza adenomatoasă familială sau cancerul colorectal non-polipozic ereditar (sindromul Lynch).
Pe lângă aceşti factori asociaţi cu existenţa bolilor menţionate, se pot enumera şi determinanţi asociaţi cu stilul de viaţă a persoanei, care pot contribui la accentuarea riscului de cancer colorectal:
- Regimul alimentar sărac în fructe, legume şi fibre şi bogat în grăsimi sau carne procesată,
- Excesul de greutate şi obezitatea,
- Consumul de alcool,
- Fumatul.
Fiind de mici dimensiuni, polipii pot determina manifestarea de simptome sau nu. Din acest motiv, medicii recomandă efectuarea regulată de teste de screening, care să contribuie la prevenirea cancerului de colon prin identificarea polipilor şi îndepărtarea acestora înainte de transformare în cancer.
,,În cadrul Akeso Medcenter, înţelegem pe deplin importanţa detectării precoce a cancerului de colon şi a identificării simptomelor cheie. De aceea, este esenţial ca astfel simptome să ne fie transmise de îndată ce încep să se observe. În aceste condiţii, dacă sunt diagnosticaţi suficient de devreme, 9 din 10 pacienţi cu cancer de colon pot fi vindecaţi. Aşa cum sugerează statisticile rezultatelor publicate în literatura de specialitate, strategia şi procesele de practică aplicate în cadrul Asistenţei Medicale Concierge cresc ratele de identificare a cancerului colorectal prin screening regulat”, a declarat conf. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă şi specialist reumatologie, cu supraspecializare toxicologie şi reprezentant Akeso Medcenter.
Informaţii suplimentare găsiţi ȋn Strada Londra, nr. 33, sector 1, 010628, Bucureşti, de luni până vineri sau la telefon 0790226209 sau accesaţi https://akeso-medcenter.ro/ .