Slovacia a adoptat o lege care ar putea interzice medicilor să demisioneze din sistemul public de sănătate

Slovacia a adoptat o lege care ar putea interzice medicilor să demisioneze din sistemul public de sănătate

Parlamentul slovac a aprobat legislaţia care ar putea interzice efectiv medicilor să protesteze împotriva salariilor mici şi i-ar putea forţa să continue să lucreze.

Parlamentarii din Consiliul Naţional, cu 150 de locuri, au votat cu 74-70 de voturi în favoarea legii, care a fost elaborată de guvernul premierului populist Robert Fico şi este menită să prevină colapsul sistemului de sănătate.

Legea vine ca răspuns la ameninţarea cu demisia în masă a peste 3.000 de medici din spitalele naţionale, care au declarat că îşi vor părăsi locurile de muncă la începutul anului viitor din cauza salariilor mici, a lipsei de personal şi a altor probleme legate de forţa de muncă.

Legea conferă guvernului puterea de a declara o situaţie de urgenţă în cazul în care asistenţa medicală ar putea să nu fie disponibilă.

Medicii vor fi apoi obligaţi să lucreze, deoarece notificările lor de a părăsi locul de muncă nu vor fi acceptate, iar refuzul de a lucra ar putea duce la închisoare, informează Euronews.

Măsurile de urgenţă pot dura până la 120 de zile.

Ministrul Sănătăţii, Kamil Šaško, a declarat în timpul dezbaterii parlamentare că speră că „nu va fi niciodată forţat să utilizeze acest instrument”, care este puternic contestat de sindicatele care reprezintă medicii.

Medicii au protestat faţă de faptul că guvernul a refuzat să poarte discuţii despre reducerile dintr-un plan din 2022 care vizează creşterea salariilor în următorii doi ani.

Reducerile fac parte din măsurile de austeritate aprobate de guvern pentru a ţine sub control deficitul bugetar în creştere.

viewscnt