Federaţia sindicală Solidaritatea Sanitară trage un semnal de alarmă în privinţa dezinformărilor publice pe tema medicinei în perioada campaniei electorale, care constituie un risc major asupra sănătăţii publice şi profesioniştilor din sănătate. Potrivit sindicaliştilor, există în prezent un "val de iraţionalitate ce ameninţă medicina bazată pe dovezi ştiinţifice".
"Campania electorală a adus pe scena publică o serie de candidaţi care s-au evidenţiat în discursul public printr-o serie de afirmaţii care contrazic în mod flagrant informaţiile furnizate de medicina bazată pe dovezi, acestea fiind dezinformări medicale", a transmis federaţia, într-un comunicat.
Potrivit federaţiei sindicale, pandemia a arătat că dezinformările medicale au o serie întreagă de efecte negative, între care creşterea numărului cetăţenilor care înlocuiesc intervenţiile medicinei bazate pe dovezi cu „soluţii alternative”, practici ce determină creşterea morbidităţii populaţiei.
"În consecinţă, cresc continuu comorbidităţile cazurilor prezentate la unităţile sanitare şi scade disponibilitatea pacienţilor de a urma recomandările medicale. Aceste evoluţii generează o creştere continuă a dificultăţii intervenţiilor terapeutice, consecutivă creşterii complexităţii acestora", menţionează Solidaritatea Sanitară.
Efectul direct al acestei situaţii este scăderea continuă a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate, care ajung să fie supraîncărcaţi de sarcinile de serviciu.
În plus, atitudinea negativă a pacienţilor împotriva medicinei bazate pe dovezi se transformă în atitudine negativă şi asupra profesioniştilor din sănătate, accentuând deteriorarea calităţii vieţii profesionale a acestora, avertizează federaţia.
"Aşa cum am afirmat public întotdeauna, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) consideră că medicina bazată pe dovezi ştiinţifice (singura care dă seama de ştiinţa medicală) este o valoarea fundamentală a organizaţiei, trebuind să fie apărată continuu", se arată în comunicat.
Federaţia sindicală consideră că accederea la putere "a unor politicieni care au convingeri şi discursuri publice ce intră în contradicţie flagrantă cu dovezile ştiinţei medicale" constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice şi a profesioniştilor din sănătate.
Astfel de politicieni generează neîncrederea populaţiei în profesioniştii din sănătate, amplificând valul de neîncredere generat în perioada pandemiei, respectiv costurile pe care trebuie să le suporte profesioniştii pentru faptul că-şi fac datoria.
Deteriorarea continuă a climatului desfăşurării activităţii profesionale în unităţile sanitare generează un stres suplimentar şi inutil asupra unor oameni deja aflaţi deseori în zona epuizării profesionale.
"În consecinţă, FSSR se pronunţă public împotriva tuturor politicienilor şi candidaţilor la alegerile politice care, prin discursul lor public, generează atacuri directe sau implicite la adresa medicinei bazate pe dovezi, deoarece acestea afectează negativ în mod direct profesioniştii din sistemul public de sănătate", transmite federaţia.
Mai mult, Solidaritatea Sanitară consideră că este necesară o amplificare a eforturilor menite să crească aderenţa celor aflaţi în perioada formării profesionale iniţiale la acţiunea bazată pe dovezi, "]n contextul acestui val de iraţionalitate ce ameninţă medicina bazată pe dovezi ştiinţifice".
De asemenea, federaţia sindicală consideră că este necesară o creştere a intervenţiilor organismelor profesionale specifice profesiilor medicale orientate către formarea şi conştientizarea profesioniştilor din sănătate, dar şi către sancţionarea profesioniştilor care promovează discursuri publice ce contravin în mod flagrant dovezilor medicale.