Soluţii moderne pentru diagnosticul şi tratamentul patologiei oncologice

Soluţii moderne pentru diagnosticul şi tratamentul patologiei oncologice

Cancerul constituie o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, dar şi în România, fiind a doua principală cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Prin cancer înţelegem, de fapt, peste 100 de tipuri de boli, fiecare, la rândul său, putând avea diverse prezentări clinice, diferenţe histopatologice importante şi indicaţii terapeutice variate.

Patologia oncologică produce o afectare multisistemică a organismului, indiferent de tipul cancerului, şi cel mai frecvent diagnosticarea se face la vârste medii şi înaintate. Toate tipurile de cancer sunt cauzate de anomalii în multiplicarea celulară din organism, favorizate de factori externi, precum substanţele chimice cancerigene, fumatul, noxele şi unele infecţii. De asemenea, în unele cazuri, starea de nutriţie, dezechilibrul hormonal sau diverse comorbidităţi pot favoriza apariţia acestor anomalii.

La nivel european principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul, acesta fiind un important factor de risc pentru multiple patologii oncologice. Printre alţi factori de risc în apariţia cancerului se numără şi obezitatea, alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, consumul de alcool, expunerea excesivă la soare sau la alte surse de radiaţii, infecţiile cu anumite virusuri, precum şi practicarea activităţii profesionale într-un mediu toxic (vopsele, azbest etc.).

Cancerul colorectal, cel mai frecvent în România

În România, cele mai recente statistici date publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru anul 2020, înregistrează 98.886 de cazuri nou diagnosticate de cancer (53.881 de cazuri la bărbaţi şi 45.005 la femei) şi un total de 54.486 de decese.

În România, conform estimărilor pentru ambele sexe, cancerul colorectal este cea mai frecventă patologie oncologică, urmat de cancerul pulmonar, cancerul mamar şi cancerul de prostată.

În România, ratele de supravieţuire la cinci ani după tratamentul unor patologii oncologice precum cancerul mamar, de prostată sau de col uterin sunt situate sub mediile Uniunii Europene. Acest lucru este în special valabil pentru tipurile de afecţiuni oncologice care pot fi prevenite prin reducerea substanţială a factorilor de risc, iar rezultatele nesatisfăcătoare sunt cauzate mai ales de diagnosticarea cu mare întârziere a afecţiunilor. Diversele tipuri de screening validate la nivel internaţional şi în populaţia României ar putea contribui la diagnosticarea precoce a unui număr semnificativ de cazuri.

Numărul cazurilor de cancer nou depistate este în creştere de la un an la altul, în ţara noastră, ceea ce atrage atenţia asupra necesităţii prevenirii bolilor oncologice prin reducerea factorilor de risc şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, pentru a determina o scădere a morbidităţii şi mortalităţii prin cancer.

Tratamentul multimodal al cancerului

Tratamentul oncologic cuprinde trei modalităţi terapeutice principale: chirurgia oncologică, chimioterapia (tratamentul oncologic) şi radioterapia (tratamentul cu radiaţii). Acestor categorii principale li se adaugă imunoterapia, hormonoterapia şi procedurile de oncologie intervenţională.

În cele mai multe cazuri, managementul terapeutic al cancerului este multimodal, adică include două sau mai multe modalităţi terapeutice, în funcţie de indicaţiile fiecărui caz în parte, de tipul de cancer, de stadiul acestuia, de gradingul tumoral, de contraindicaţiile existente şi de disponibilitatea metodelor de tratament. În puţine cazuri, atunci când diagnosticul este stabilit în faze incipiente, tratamentul chirurgical de sine stătător poate avea viză curativă.

Succesiunea metodelor terapeutice şi programarea lor se face utilizând diverse protocoale, elaborate pe plan mondial de specialişti în domeniu, ţinând cont de stadiul bolii, de afecţiunile asociate şi de vârstă. Alegerea tratamentului corect influenţează decisiv rezultatele pe termen lung, iar afecţiunile oncologice necesită o abordare multidisciplinară pentru o conduită terapeutică personalizată şi corectă.

Managementul integrat al patologiei oncologice, la SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, pune la dispoziţia pacienţilor o gamă complexă de servicii integrate de diagnostic şi tratament avansat al cancerului, dar şi de urmărire post-terapeutică. Fiecare caz este analizat de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din medici cu experienţă şi rezultate remarcabile din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală etc., după caz.

Comisia oncologică multidisciplinară recomandă pacientului cu cancer, pe baza celor mai recente ghiduri şi protocoale terapeutice, tratamentul personalizat optimizat, inclusiv ordinea modalităţilor de tratament: tratament oncologic (chimioterapie, terapie biologică, terapie ţintită, imunoterapie, hormonoterapie), chirurgie oncologică, radioterapie cu radiaţii ionizante sau o combinaţie a acestora.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor servicii medicale moderne, de cea mai bună calitate, realizate cu echipamente de ultimă generaţie şi tehnologii avansate, de medici competenţi şi cu experienţă vastă, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi şi continuă:

Centrul Oncologic SANADOR este parte integrantă din Spitalul Clinic SANADOR, astfel că pacienţii au acces şi la infrastructura acestuia: bloc operator la standarde internaţionale, anestezie şi terapie intensivă, radiologie şi imagistică medicală, compartiment de primiri urgenţe (24h/24h) cu 21 de linii de gardă.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipe chirurgicale cu mare experienţă în patologia oncologică realizează intervenţii chirurgicale complexe, utilizând tehnologii de ultimă generaţie, inclusiv sistemul robotic da Vinci Xi pentru chirurgie robotică minim invazivă.

O parte importantă din serviciile de diagnostic şi tratament oncologic oferite de SANADOR pot fi accesate şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

4 februarie – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului şi, anul acesta mai mult decât oricând, trebuie subliniat faptul că managementul optim al cancerului nu poate suferi întârzieri. Pandemia cu noul coronavirus a afectat toate etapele adresării la medic a pacienţilor – prevenţie, screening, diagnostic, tratament sau monitorizare pe termen lung, ceea ce a dus, în întreaga lume, la o creştere a mortalităţii evitabile. Principalul mesaj al acestei zile este că, oricine am fi şi oriunde am trăi, cu toţii avem dreptul de a fi informaţi corect despre cancer şi de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenţie, diagnostic şi tratament.

Pe parcursul lunii februarie 2022, SANADOR oferă pacienţilor oncologici o reducere de 10% la orice consultaţie medicală de specialitate în ambulatoriul Centrului Oncologic SANADOR şi în Clinica SANADOR Floreasca.

viewscnt