Statele membre ale Uniunii Europene riscă să se confrunte cu o criză de izotopi radioactivi folosiţi pentru diagnosticarea mai multor boli şi tratamentul cancerului, relatează Reuters, care citează oficiali europeni şi un document redactat pe această temă.
Uniunea Europeană este cel mai mare producător mondial de molibden-99 (Mo-99), un radioizotop folosit în 80% din procedurile de medicină nucleară la nivel mondial, inclusiv în RMN şi în radioterapia pentru cancer.
Însă producţia de Mo-99 depinde de reactoarele nucleare existente în special în Olanda şi Belgia, care se apropie de finalul duratei de funcţionare.
"Dacă nu înlocuieşte infrastructura actuală învechită de producţie, UE va deveni dependentă de furnizori străini", a afirmat Michael Stibbe, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Olanda, în timpul reuniunii miniştrilor Sănătăţii din UE, desfăşurată la Bruxelles.
"Acest lucru ar putea cauza discontinuităţi serioase în aprovizionarea cu radioizotopi şi pune în pericol accesul la tratamente vitale pentru toţi cetăţenii europeni", a completat oficialul, care a solicitat finanţarea din fonduri UE a tranziţiei către noi reactoare nucleare.
Solicitarea autorităţilor din Olanda a fost susţinută şi de reprezentanţii altor state, inclusiv Germania şi Belgia.
Riscul este indicat şi într-un document al Comisiei Europene, în care se menţionează că reactoarele nucleare pentru scopuri de cercetare existente în UE se apropie de finalul duratei de funcţionare, ceea ce poate genera incertitudini legate de furnizarea pe termen lung de radioizotopi, de care pot profita competitori străini.
Scăderea producţiei din UE este anticipată într-un moment de creştere rapidă a cererii de radioizotopi pe plan mondial, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor pentru acest material cu până la 300%.
La finalul lunii octombrie, Comisia Europeană a avertizat experţii din domeniul sănătăţii din UE despre posibile discontinuităţi de iod-131, folosit în iodoterapie, în 2022.