O aplicaţie a unui start-up danez le oferă nevăzătorilor “ochi de împrumut” cu ajutorul unor voluntari

O aplicaţie a unui start-up danez le oferă nevăzătorilor “ochi de împrumut” cu ajutorul unor voluntari

O aplicaţie pentru smartphone creată de un start-up danez le permite persoanelor oarbe să contacteze voluntari prin apeluri video pentru a fi ajutate în diverse activităţi, primind un important premiu în domeniul tehnologiei, pe fondul interesului tot mai mare al investitorilor pentru afacerile sociale, care susţin grupurile vulnerabile, relatează Reuters.  

Compania daneză Be My Eyes a realizat aplicaţia gratuită, descărcată până acum de 87.000 de nevăzători. Aceştia pot cere ajutor prin apel video, în situaţiile în care este nevoie de vedere, de la 1,5 milioane de voluntari.

Danezii au câştigat premiul pentru accesibilitate la evenimentul Tech4Good Awards, juriul argumentând alegerea prin faptul că întreprinderile sociale au o componentă de sustenabilitate importantă.

Din juriu au făcut parte reprezentanţi ai unor companii de top pe plan mondial precum BT, Lloyds Banking Group şi Microsoft.

Compania Be My Eyes a fost fondată în 2015 de Hans Jorgen Wiberg, care are la rândul său probleme cu vederea, după ce un prieten orb i-a povestit cum este ajutat de prieteni şi rude, prin apeluri video, să se descurce în activităţile cotidiene, precum citirea unor etichete sau gătitul.

“Este ca un aparat multifuncţional, care te ajută de la cititul ziarelor până la urcarea în autobuzul care trebuie”, a afimat directorul pentru comunitate al Be My Eyes, Alexander Jensen.

Aplicaţia este disponibilă în prezent în 150 de ţări şi 180 de limbi.

În prezent, peste 253 de milioane de oameni au probleme cu vederea pe plan mondial, din care 36 de milioane de persoane sunt oarbe, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Reducerea acuităţii vizuale riscă să accelereze declinul funcţiilor cognitive la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite.

viewscnt