Ne dorim cu toţii un zâmbet frumos şi o dantură sănătoasă. Acestea pot fi obţinute şi trebuie întreţinute prin îngrijirea dinţilor, aplicarea procedurilor profilactice şi terapeutice şi, desigur, prin controale stomatologice periodice.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, specialiştii îmbină tehnologia şi profesionalismul, oferind pacienţilor cea mai plăcută experienţă stomatologică. În funcţie de tipul afectării, pacienţii au acces la o gamă diversă de servicii stomatologice generale sau supraspecializate, expertiză multidisciplinară şi dotări de ultimă generaţie.
3Step, soluţia ideală pentru uzura dentară
Uzura dentară este un proces fiziologic, normal, care însoţeşte înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, tocirea dinţilor ar trebui să devină un motiv de îngrijorare atunci când se produce afectarea semnificativă a smalţului dentar.
3Step este o tehnică de adiţie de material dentar, prin care sunt restabilite forma şi dimensiunea dinţilor uzaţi, fiind astfel redat aspectul estetic al danturii, cu optimizarea funcţionalităţii acesteia. Pacienţii care se confruntă cu uzura dentară şi doresc să-şi îmbunătăţească sănătatea orală, pot beneficia de procedura 3Step. Această tehnică inovativă a fost dezvoltată în Elveţia şi a fost introdusă în premieră în România la Clinica de Stomatologie SANADOR.
3Step este o abordare dublă, de diagnostic şi tratament, care nu doare, nu afectează integritatea danturii restante şi permite oricând un upgrade la faţete sau incrustaţii din ceramică, întrucât dinţii nu sunt şlefuiţi.
Consultaţia iniţială 3Step durează o oră şi detaliază cauzele uzurii dentare, evoluţia ei în timp, obiceiurile privind igiena dentară la domiciliu, alimentaţia şi eventualele obiceiurile dăunătoare. Totodată, la prima consultaţie, se realizează investigaţii amănunţite: fotografii, filmări, amprentarea sau scanarea dinţilor, înregistrarea muşcăturii. La finalul primei consultaţii, pacientul află diagnosticul şi discută planul de tratament.
Urmează cei trei paşi terapeutici. Primul constă în simularea în ceară a dimensiunii dinţilor anteriori superiori, pentru a evalua estetica şi funcţionalitatea. Al doilea pas este reprezentat de modelarea premolarilor şi a primului molar, pentru a obţine sprijin posterior şi a stabiliza muşcătura. Al treilea pas constă în faţetarea dinţilor anteriori şi cimentarea faţetelor.
Implantologie cu materiale şi tehnologii de ultimă generaţie
La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienţii sunt trataţi de medici specializaţi în implantologie şi în chirurgie orală şi maxilo-facială, cu experienţă vastă şi pregătire internaţională, utilizând echipamente şi tehnologii de ultimă generaţie:
- Laserul WaterLase iPlus;
- Laserul cu diodă EPICTM X;
- Aplicaţia SmileCloud ce permite simularea şi vizualizarea rezultatului final înainte de a începe tratamentul.
Implantul dentar este cea mai eficientă soluţie pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinţi naturali, în cele mai bune condiţii estetice şi funcţionale. Implantul dentar propriu-zis este un şurub din titan medical pur, care se fixează intraosos. De implant se ataşează apoi bontul protetic, ce reprezintă componenta supraosoasă.
Principalul avantaj al terapiei implant-protetice este că pacientul nu va simţi diferenţa dintre dinţii naturali şi cei restauraţi prin implant. În plus, implantul dentar este o terapie minim invazivă, spre deosebire de lucrările clasice de tip „punte”, pentru care este necesară şlefuirea dinţilor sănătoşi vecini breşei edentate pentru a înlocui un singur dinte lipsă.
Îndreptarea dinţilor cu aparatul dentar
În anumite situaţii, purtarea unui aparat dentar este o soluţie pentru afecţiunile dentare. Ortodonţia este ramura stomatologiei care se ocupă cu alinierea şi corecţia poziţiei dinţilor, reglarea muşcăturii şi a rapoartelor dintre cele două arcade dentare. Avantajele utilizării unui aparat dentar se resimt din punct de vedere estetic şi funcţional, dar şi asupra stimei de sine. Timpul investit într-un tratament ortodontic conduce atât la un zâmbet perfect, cât şi la îmbunătăţirea pe termen lung a sănătăţii orale.
Purtarea unui aparat dentar are multiple beneficii pentru pacient:
- încredere în sine datorată unui zâmbet frumos;
- îmbunătăţirea funcţiei masticatorii;
- diminuarea dificultăţilor de vorbire;
- reducerea riscului de apariţie a cariilor, datorită corectării înghesuirii dinţilor;
- scăderea inflamaţiei şi a parodontozei;
- dinţii sunt mai uşor de periat şi de curăţat, fiind aliniaţi corect;
- reducerea procesului de uzură prematură a dinţilor;
- reducerea riscului de durere la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare.
Clinica de Stomatologie SANADOR asigură pacienţilor tratamente ortodontice personalizate, pentru pacienţi de toate vârstele. Aparatul dentar este alegerea ideală pentru un stil de viaţă sănătos, oferind în acelaşi timp un zâmbet armonios. În cazul corecţiilor minore, se poate face apel şi la aparate dentare mobile sau la aparate dentare „invizibile”.
Există şi situaţii complexe, în care tratamentul ortodontic trebuie însoţit de chirurgie ortognatică. Este vorba de cazurile în care anomaliile dentare sunt însoţite de anomalii osoase grave.
Stomatologie pentru copii, de la apariţia primilor dinţi
Pedodonţia este un domeniu important şi foarte sensibil, în condiţiile în care statisticile disponibile pentru ţara noastră arată că mai mult de 4 din 5 copii din România în vârstă de 6 ani au dinţii afectaţi de carii.
Părinţii evită adesea să-şi ducă micuţii la medicul stomatolog deoarece copiilor le poate fi teamă de echipamentele din cabinetul dentar. Scopul vizitelor la dentist de la o vârstă fragedă este însă profilaxia. Încă de la apariţia primilor dinţi ai copilului, părinţii trebuie să stabilească o consultaţie la pedodonţie pentru o examinare, în special dacă introduc hrana solidă în alimentaţia micuţului. Dinţii copilului se vor spăla dupa fiecare masă şi înainte de culcare cu o periuţă specială, moale.
Tratamente endodontice precise şi cu rezultate excelente
Tratamentul endodontic are două componente: eliminarea infecţiei şi protejarea dintelui împotriva altor invazii microbiene. Cel mai frecvent tratament endodontic este obturaţia de canal.
Indiferent de natura agentului etiologic care a cauzat leziunea dentară, pulpa dentară, la fel ca orice ţesut din organismul uman, va încerca să declanşeze o reacţie de apărare împotriva agentului vătămător. Reacţia biologică de apărare a ţesuturilor umane împotriva agenţilor etiologici agresori se numeşte inflamaţie.
După ce infecţiile au fost eliminate şi dintele a fost în întregime decontaminat, este vitală protecţia acestuia împotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare sunt „sigilate” cu materiale de obturaţie specifice.
În mod normal, un tratament endodontic obişnuit constă într-o singură şedinţă de 1–2 ore, dar există şi cazuri complexe, când sunt necesare două sau mai multe şedinţe. După tratamentul endodontic, durerea dispare.
Cum se tratează boala parodontală?
Boala parodontală (parodontita), cunoscută popular ca parodontoză, este denumirea generală dată unei afecţiuni cronice de tip inflamator a parodonţiului sau a ţesuturilor de susţinere a dinţilor (os, gingie, ligamente).
În parodontoză, tratamentul este complex şi urmăreşte stoparea în evoluţie a bolii. În funcţie de severitatea acesteia, există mai multe modalităţi în a o trata:
- Profilaxie dentară (revelarea plăcii bacteriene, detartraj, air-flow, periaj), chiuretaj în câmp închis (SRP) al dinţilor cu ajutorul chiuretelor şi al laserului;
- Terapie corectoare chirurgicală, în fazele moderate şi avansate;
- Terapie de menţinere pe termen lung.
Faţetele dentare, o soluţie pentru un zâmbet impecabil
Pentru un aspect estetic îmbunătăţit, există opţiunea faţetelor dentare. Faţetele sunt un instrument important pentru medicul stomatolog. Acesta poate folosi o singură faţetă pentru a îmbunătăţi aspectul unui dinte care a suferit modificări de culoare sau formă ori mai multe faţete pentru a schimba fizionomia unei întregi arcade.
Folosirea unor faţete dentare ajută la îmbunătăţirea esteticii dintelui, având un aspect natural. Faţetele dentare se realizează în foarte puţine etape, astfel că într-un timp record pot fi eliminate eventuale inconveniente, cum ar fi modificări de culoare, de formă, fracturi dentare sau cu obturaţii vechi care s-au colorat în timp.
Profilaxia dentară îndepărtează placa bacteriană şi tartrul
În cadrul unei şedinţe de profilaxie se efectuează intervenţia stomatologică prin care sunt îndepărtate placa bacteriană (depunere moale de bacterii) şi tartrul (calcificarea plăcii bacteriene) de pe suprafaţa dinţilor sau a lucrărilor dentare.
Şedinţa de profilaxie dentară presupune 3 etape: detartraj cu ultrasunete, airflow (prin intermediul unui jet puternic de aer-apă infuzat cu microparticule de glicină, se igienizează zonele interdentare greu accesibile şi se îndepărtează petele extrinseci ale dinţilor) şi periaj profesional.
Avantajele efectuării unui detartraj includ prevenirea cariilor dentare, a gingivitelor cronice şi a parodontitei, precum şi îndepărtarea petelor superficiale.
Tehnologii avansate la Clinica de Stomatologie SANADOR
Pentru a asigura pacienţilor cele mai bune tratamente, medicii de la Clinica de Stomatologie SANADOR folosesc tehnologii avansate şi materiale de ultimă generaţie:
- Microscop Karl Zeiss cu ajutorul căruia este determinat şi vizualizat corect canalul dentar (pentru tratamentele endodontice);
- Scanner intraoral digital 3Shape Trios pentru amprente dentare de înaltă precizie;
- Laser WaterLase iPlus;
- Laser cu diodă EPIC X;
- Radiologie dentară panoramică şi retroalveolară, utilizând doze minime de iradiere;
- Aplicaţia SmileCloud pentru simularea rezultatului tratamentului estetic.
Află mai mult despre serviciile oferite de Clinica de Stomatologie SANADOR şi programează o consultaţie: https://www.sanador.ro/clinica-stomatologie-sanador?utm_source=360medical