Consumul de struguri poate creşte diversitatea biomului intestinal şi poate scădea nivelul colesterolului din sânge, sunt ultimele dovezi descoperite de o echipă de cercetători de la Universitatea din California. Diversitatea crescută a biomului intestinal este asociată cu un sistem imunitar puternic.
În experimentul pe care şi l-au propus, cercetătorii au hrănit o echipă de voluntari cu pulbere de struguri timp de patru săptămâni.
Cercetări anterioare au arătat beneficiile consumului anumitor fructe, printre care merele şi strugurii, care pot stimula vasele de sânge, prin conţinutul de polifenoli, cunoscuţi antioxidanţi. Consumul acestor fructe scade şi nivelul zahărului din sânge şi al tensiunii arteriale. S-a demonstrat că în unele cazuri consumul de polifenoli reduce inflamaţia, un factor care contribuie la bolile de inimă.
Cercetătorii au analizat acum alte posibile beneficii ale consumului de struguri pentru sănătate. Pentru a afla mai multe, cercetătorii au apelat la 19 voluntari adulţi sănătoşi. Fiecare a urmat o dietă specială săracă în polifenoli şi fibre timp de patru săptămâni. Apoi, fiecare voluntar a urmat aceeaşi dietă, de data aceasta însă suplimentată cu pulbere de struguri. Voluntarii au mâncat 46 de grame de pulbere în fiecare zi, echivalentul a două porţii de struguri. Cercetătorii au colectat probe de scaun, sânge şi urină de la voluntari în timpul ambelor etape ale experimentului.
Ei au descoperit că, după patru săptămâni de consum de pulberea de struguri, toţi voluntarii au prezentat creşteri ale diversităţii biomului intestinal. Cercetările anterioare au arătat că diversitatea crescută a biomului intestinal tinde să fie asociată cu un sistem imunitar puternic.
Cercetătorii au observat în special un nivel crescut al bacteriilor Akkermansia, cunoscute că ar avea un efect pozitiv asupra nivelului de glucoză din sânge şi a metabolismului lipidelor.
De asemenea, cercetatorii au descoperit o scădere a nivelului general de colesterol cu 6.1% şi o scădere de 5.9% a colesterolului LDL, numit şi „colesterol rău”. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acizii biliari au scăzut cu 40.9% - cercetări anterioare au arătat că au un rol în metabolismul colesterolului.
Studiul a fost publicat la finele anului trecut în revista Nutrients.