Pandemia de COVID-19 a adus burn-out în rândul angajaţilor din domeniul sănătăţii, nevoiţi să reziste presiunilor psihice şi volumului de muncă extrem de mare. Lucrătorii americani din Sănătate spun că şi acum resimt tensiunea, 23% dintre americani susţinând că în viitorul apropiat vor să renunţe la job.
Aproximativ jumătate dintre respondenţii la sondaj efectuat de USA Today/Ipsos au raportat burn-out, 43% au spus că sunt „anxioşi”, iar 21% au spus că sunt „furioşi” din cauza politicii sanitare şi a abuzului din partea pacienţilor şi familiilor.
„Încercăm să ajutăm oamenii de aici şi suntem abuzaţi verbal şi fizic pentru asta”, a declarat Sarah Fried, o asistentă medicală din California, care a răspuns la sondaj, potrivit siteului Webmd.com.
„La începutul acestei pandemii, oamenii ne aplaudau şi ne numeau eroi şi ce s-a întâmplat cu asta? Ce s-a întâmplat cu ei care apreciază ceea ce fac asistentele medicale?”, se întreabă Sarah Fried.
Sondajul a fost realizat în perioada 9-16 februarie în rândul a 1.170 de adulţi din S.U.A. care lucrează în domeniul sănătăţii, inclusiv medici, asistente, paramedici, terapeuţi, asistenţi medicali la domiciliu, stomatologi şi alţi profesionişti din domeniul medical.
O mare majoritate a lucrătorilor din domeniul medical încă au declarat că sunt mulţumiţi de locurile lor de muncă, deşi acest optimism a scăzut oarecum de la începutul anului 2021. Aproximativ 80% dintre cei care au răspuns la sondaj au spus că sunt oarecum sau foarte mulţumiţi de jobul lor actual.
Majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătăţii au raportat că se simt „încrezători” (59%), „motivaţi” (59%) sau „optimişti” (56%) în ceea ce priveşte mersul la muncă. Dar speranţa a scăzut de la 76% şi optimismul a scăzut de la 67%, comparativ cu anul trecut.
Dacă ar putea să-şi aleagă din nou o carieră, aproximativ 16% nu ar mai alege meseria actuală.
„Pandemia m-a făcut de fapt să realizez cât de importantă este această carieră. Încă îmi place”, a declarat Christina Rosa, un consilier de sănătate mintală din Massachusetts, pentru USA Today.
În timpul pandemiei, aproximativ 66% dintre cei chestionaţi au spus că au tratat cel puţin un pacient cu COVID-19. 84% dintre aceştia erau asistente medicale şi 86% erau din rândul lucrătorilor din spitale. Dintre aceştia, 47% au raportat că au un avut cel puţin pacient care a murit din cauza COVID-19, 53% erau dintre asistente medicale care îngrijiseră un astfel de pacient şi 55% dintre lucrătorii din spital.
În plus, 81% dintre cei care au tratat pacienţi cu COVID-19 au îngrijit pacienţi nevaccinaţi împotriva COVID. 67% dintre respondenţi au spus că pacienţii lor au continuat să-şi exprime scepticismul faţă de vaccinurile COVID-19, iar 38% au spus că unii pacienţi şi-au exprimat regretul că nu au primit un vaccin.
În plus, 26% au spus că pacienţii nevaccinaţi au cerut tratamente nedovedite, iar 30% au spus că pacientul sau familia a criticat îngrijirea primită.
În ceea ce priveşte politica legată de coronavirus, majoritatea americanilor care lucrează în domeniul sănătăţii şi-au exprimat scepticismul sau criticile faţă de gestionarea pandemiei de către naţiune.
Aproximativ 39% au fost de acord că sistemul de sănătate american este „la un pas de colaps”. Doar 21% au spus că pandemia este în cea mai mare parte sau complet sub control. Aproximativ 61% dintre respondenţi nu cred că americanii iau suficiente măsuri de precauţie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.