Simptomele clinice la nou-născuţii cu Covid-19 par a fi mai uşoare decât în cazul adulţilor. Cercetătorii din China au ajuns la concluzia că evoluţia bebeluşilor cu coronavirus este favorabilă. Dr. Wenhao Zhou de la Centrul Naţional de Medicină pentru Copii a publicat în prestigioasa revistă JAMA Pediatrics un studiu referitor la 33 de nou-născuţi născuţi din mame cu COVID-19 din Wuhan, epicentrul focarului din China.
Trei dintre cei 33 de nou-născuţi (9%) au prezentat infecţie SARS-CoV-2 cu debut precoce.
,,Copilul cel mai grav bolnav poate fi simptomatic din cauza prematurităţii, asfixiei şi sepsisului, mai degrabă decât infecţiei cu SARS-CoV-2”, au declarat clinicienii potrivit Reuters.
În general, lipsa respiraţiei a fost cel mai frecvent simptom, dar niciunul dintre copii nu a murit. Copilul numărul unu s-a născut la termen, însă prin cezariană din cauza lichidului amniotic colorat cu meconiu şi a unei pneumonii COVID-19 materne confirmate. A avut letargie şi febră la două zile după naştere. Radiografia toracică a evidenţiat pneumonie, dar alte teste de laborator (cu excepţia procalcitoninei) au fost normale. Tampoanele nazofaringiene şi anale au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 în zilele două şi patru de viaţă şi negative în a şasea zi.
Copilul numărul doi s-a născut, de asemenea, la termen, tot prin cezariană, din cauza pneumoniei COVID-19 materne confirmate. A prezentat letargie, vărsături şi febră. Testele de laborator au arătat leucocitoză, limfocitopenie şi fracţie crescută de creatină kinază-MB. Radiografia toracică a arătat pneumonie. Tampoanele nazofaringiene şi anale au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 în zilele două şi patru de viaţă şi negative în a şasea zi.
Al treilea copil şi cel mai grav bolnav s-a născut prematur la 31 de săptămâni şi 2 zile, prin cezariană din cauza suferinţei fetale şi a pneumoniei COVID-19 materne confirmate. El a necesitat resuscitare. Scorurile Apgar ale bebeluşului au fost 3, 4 şi 5 la 1, 5 şi 10 minute după naştere. Sindromul de detresă respiratorie neonatală şi pneumonia confirmată de radiografie, au fost rezolvate în ziua a 14-a vieţii, după ventilaţie neinvazivă, cafeină şi antibiotice.
Sepsisul a fost suspectat pe baza aglomeratelor Enterobacter-cultură de sânge pozitivă, leucocitoză, trombocitopenie şi coagulopatie, care s-a îmbunătăţit odată cu terapia cu antibiotice. Ca şi în cazul celorlaţi bebeluşi, tampoanele nazofaringiene şi anale au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 în zilele două şi patru de viaţă şi negative în ziua a şaptea.
Dr. Zhou e de părere că transmiterea verticală materno-fetală nu poate fi exclusă în cohorta actuală, prin urmare, este crucial să se analizeze femeile însărcinate şi să se pună în aplicare măsuri stricte de control al infecţiei, carantina mamelor infectate şi monitorizarea atentă a nou-născuţilor cu risc de COVID-19.
Un alt studiu realizat în Wuhan arăta că 15,8% dintre copiii infectaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, nu au niciun simptom al bolii şi niciun semn de pneumonie. O cercetare efectuată pe 44.000 de cazuri confirmate în oraşul Wuhan şi în împrejurimi la jumătatea lunii februarie, a scos la iveală că grupul de vârstă între 10 şi 19 ani a constituit doar un procent din infecţii. Specialiştii atrag atenţia însă că acest lucru nu înseamnă că sugarii, copiii mici şi adolescenţii nu sunt purtători ai SARS-COV 2 şi că nu se ştie deocamdată cât de mult transmit aceşti copii asimptomatici sau uşor simptomatici noul coronavirus mai departe.