Persoanele căsătorite au riscuri mai scăzute decât cele necăsătorite să dezvolte maladii cardiovasculare sau să moară din cauza unor infarcturi sau a unor accidente vasculare cerebrale, potrivit unui studiu citat de Reuters.
Autorii studiului au examinat date din 34 de rapoarte anterioare despre circa 2 milioane de persoane. În total, în comparaţie cu persoanele căsătorite, persoanele adulte divorţate, văduve sau niciodată căsătorite au înregistrat riscuri mai mari cu 42% să dezvolte maladii cardiovasculare şi cu 16% mai mari să dezvolte maladii ale arterei coronariene.
De asemenea, persoanele necăsătorite au prezentat riscuri mai mari cu 43% de deces din cauza unor boli ale inimii şi cu 55% mai mari să moară în urma unor infarcturi, arată studiul.
Cercetătorii nu arată din ce cauză căsătoria ar avea efecte benefice asupra sănătăţii, însă printre posibilele explicaţii s-ar putea număra siguranţa financiară sporită şi susţinerea socială, afirmă unul dintre cercetători, profesorul Mamas Mamas de la Universitatea din Keele, Marea Britanie.
“Spre exemplu, este binecunoscut faptul că probabilitatea ca un pacient să urmeze un tratament medicamentos recomandat după un infarct sau un accident vascular este mai mare în cazul în care este căsătorit, posibil ca urmare a presiunii exercitate de soţ”, a menţionat Mamas.
De asemenea, soţul sau soţia au un rol important în descoperirea unor simptome ale maladiilor inimii înaintea unui atac de cord, spun specialiştii.
Totuşi, căsătoria nu joacă cel mai impotant rol în prevenirea maladiilor inimii. Cei mai importanţi factori declanşatori sunt vârsta înaintată, tensiunea ridicată, nivelul ridicat al colesterolului, fumatul şi diabetul, cu o pondere de 80% în rândul cauzelor detectate, punctează cercetătorii.
Analiza s-a bazat pe rapoarte publicate între 1963 şi 2015 privind persoane cu vârsta cuprinsă între 42 şi 77 de ani din Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu şi alte zone ale Asiei.
Totuşi, cercetătorii afirmă că, indiferent de starea civilă, oamenii pot reduce riscurile de a dezvolta maladii prin practicarea unui stil de viaţă sănătos, prin evitarea fumatului şi prin practicarea de exerciţii fizice în mod regulat.