STUDIU: Consumul de cafea în timpul sarcinii îi afectează pe bebeluşi

STUDIU: Consumul de cafea în timpul sarcinii îi afectează pe bebeluşi

Prea multă cafea consumată de femei în timpul sarcinii ar putea duce mai târziu la probleme de comportament a copiilor acestora, este concluzia unor cercetări care au analizat 9.000 de scanări ale creierului de la copiii cu vârste de 9 şi 10 ani.

Sunt multe studii care pledează pentru beneficiile cafelei asupra sănătăţii. Însă în privinţa sarcinii, recomandările privind consumul de cafea se referă la prudenţă.

,,De ani de zile, femeilor însărcinate li s-a spus să-şi limiteze consumul de cofeină pentru a reduce riscul de avort spontan sau de naştere prematură. Acest nou studiu sugerează că femeile însărcinate care consumă orice cafea ar putea fi mai susceptibile de a avea copii cu probleme de comportament mai târziu în viaţă”, a precizat John Foxe, autorul studiului şi director al Institutului pentru Neuroştiinţe Del Monte de la Universitatea Rochester.

Scanările cerebrale ale copiilor ale căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii au arătat modificări ale căilor care ar putea duce la probleme de comportament mai târziu, inclusiv dificultăţi de atenţie şi hiperactivitate. Modificările au fost urmărite cu scoruri mai mari pe listele de verificare pentru comportamentele problematice observate la copiii ale căror mame au raportat că au consumat cafea în timpul sarcinii.

,,Majoritatea problemelor de comportament observate la copii erau minore, dar vizibile”, a spus Foxe.

Studiul nu a găsit nicio schimbare în inteligenţa sau capacitatea de gândire a copiilor.

„Aş sfătui femeile însărcinate să ia cât mai puţină cofeină şi să treacă complet la cafea decofeinizată dacă pot”, a afirmat cercetătorul Foxe, îndemând gravidele să nu întrerupă brusc consumul de cofeină fiindcă acest lucru poate provoca o serie de simptome, inclusiv dureri de cap, iritabilitate, greaţă şi dificultăţi de concentrare.

Colegiul American de Obstetricieni şi Ginecologi sugerează ca femeile însărcinate să-şi limiteze aportul de cofeină la 200 miligrame pe zi, dar în opinia directorului Institutului pentru Neuroştiinţe Del Monte chiar şi asta poate fi prea mult. În opinia lui Foxe, femeile ar trebui să încerce să reducă consumul de cofeină înainte de a rămâne gravide.

Dr. Mark Klebanoff, de la Centrul de Cercetări Perinatale din Columbus, a declarat că multe studii au analizat efectele cofeinei asupra rezultatelor sarcinii, precum riscul de avort spontan. Dar se ştie mai puţin despre modul în care cafeina afectează copiii.

„Femeile însărcinate pot fi în mod rezonabil asigurate în privinţa consumului a mai puţin de 200 de miligrame pe zi de cofeină că nu le va provoca avort spontan sau naştere premature. Dar este nevoie de mai multe studii cu privire la modul în care aceasta afectează dezvoltarea copilului. O cană tipică acasă are aproximativ 100 mg de cofeină, astfel încât femeile se pot limita la două căni pe zi când sunt însărcinate”, a adăugat Klebanoff.

Medicul a precizat însă că trebuie să se ţină cont de faptul că alte surse de cofeină (cum ar fi băuturile energizante, batoanele electrice şi ciocolata) ar trebui considerate ca parte a totalului de 200 mg. pe zi. Alte studii au scos la iveală ca diabetul şi Parkinson sunt afecţiuni care pot şi ţinute la distanţă cu ajutorul cofeinei.

viewscnt