Procentul copiilor şi adolescenţilor obezi a crescut de la 19% înainte de pandemie la 22%, potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Vestea proastă este că aceşti copii au riscuri ridicate de a avea afectat sistemul cardiovascular, după cum arată oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Georgia.
În urma unei noi cercetări s-a observat că tinerii cu IMC ridicat au prezentat semne de rigiditate a arterelor, un factor de risc pentru boli cardiovasculare. Studiul a măsurat nivelurile de grăsime viscerală abdominală şi rigiditatea arterială la peste 600 de copii, adolescenţi şi adulţi tineri. Grăsimea viscerală este grăsimea găsită în abdomen care se infiltrează în organele vitale. Rigiditatea arterială forţează sistemul cardiovascular să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în tot corpul.
Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de grăsime viscerală şi rigiditate arterială la tinerii supraponderali, sugerând că grăsimea abdominală contribuie probabil la problemele cardiovasculare apărute la copii.
„Cu cât artera este mai rigidă, cu atât sângele se va mişca mai repede prin acele vase de sânge, iar acest lucru poate fi dăunător şi poate suprasolicita sistemul nostru”, a spus Joseph Kindler, autor corespondent al studiului şi profesor de ştiinţe nutriţionale la Colegiul Familiei. şi Ştiinţele Consumatorului.
„Pe măsură ce aceste probleme se acumulează, din păcate, este un fel de joc de domino. Răstorni unul, iar restul sistemelor încep să fie suprasolicitate. Atunci pot apărea probleme de sănătate cu adevărat omniprezente”, a declarat Joseph Kindler.
Studiile privind riscurile cardiovasculare la tineri sunt limitate, dar cercetătorii cred că schimbările negative ale sistemului cardiovascular care duc la boli şi atacuri de cord încep probabil în copilărie şi adolescenţă.
„Vrem să prevenim bolile cardiovasculare. Vrem copiii să trăiască o viaţă puternică şi sănătoasă până la vârsta adultă. Dar pentru a face asta, trebuie să cunoaştem factorii care stau la baza care contribuie la rezultatele slabe asupra sănătăţii, astfel încât să putem identifica unde să tindem, fie că este prin dietă, activitate fizică, somn fie prin alte intervenţii. Identificarea este cheia, iar apoi intervenţia este critică”, a spus Kindler.
Cercetătorii au folosit tehnologia cunoscută sub numele de DEXA, pentru a măsura nivelurile de grăsime corporală la copii.
Este o tehnică mai rapidă, mai puţin costisitoare şi nu necesită doze mari de radiaţii, aşa cum fac alte scanări. Oamenii de ştiinţă au măsurat cât a durat până când sângele participanţilor să ajungă din partea centrală a corpului la membrele inferioare, o modalitate standard de evaluare a rigidităţii arteriale.
„Un mesaj cu adevărat important este că rigiditatea arterială, care predispune copiii la boli cardiovasculare în continuare, pare a fi cea mai pronunţată la persoanele care au un IMC ridicat”, a spus Kindler.
O altă îngrijorare este că sunt din ce în ce mai mulţi copii diagnosticaţi cu diabet de tip 2, o afecţiune observată anterior doar la adulţi. Excesul de greutate este un mare factor de risc. Dintre participanţii la studiu, 145 au fost diagnosticaţi cu boală.
„Este o condiţie foarte răspândită şi înfricoşătoare la tineri, chiar mai mult decât la adulţi. Multe sisteme ale corpului tind să se degradeze într-un ritm mai accelerat dacă boala apare în timpul anilor de creştere decât la vârsta adultă. Această boală atacă creierul, rinichii, oasele, ficatul. Chiar creşte nevoia de a înţelege modalităţile prin care putem preveni boala”, a spus Kindler.