Măştile faciale sunt prezentate ca un instrument cheie în prevenirea răspândirii COVID-19, iar un nou studiu oferă mai multe dovezi că funcţionează, arătând că măştile reduc la mai puţin de jumătate distanţa pe care agenţii patogeni din aer, cum ar fi SARS-CoV-2, o pot parcurge.
Profesorul Kareem Ahmed de la Departamentul de inginerie mecanică şi aerospaţială al Universităţii din Florida şi colegii săi au folosit instrumente speciale pentru a măsura distanţa în toate direcţiile pe care picăturile şi aerosolii au parcurs-o de la 14 persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 31 de ani, când vorbeau şi tuşeau în timp ce purtau diferite tipuri de măşti sau nu purtau mască deloc.
Emisiile în aer produse de participanţi atunci când vorbeau sau tuşeau s-au răspândit la 1,20 metri în toate direcţiile când nu aveau mască, în comparaţie cu distanţa de 2 metri când purtau o mască chirurgicală şi nu s-au răspândit.
Fiecare participant a recitat o frază şi a simulat o tuse timp de cinci minute fără să aibă acoperită faţa, apoi purtând o mască chirurgicală de unică folosinţă cu trei straturi.
„Cercetarea oferă dovezi clare şi îndrumări că e mai bine ca la distanţa de 1 metru să fie acoperită faţa”, a spus coautorul studiului Kareem Ahmed, care consideră că măştile faciale reduc cu mai mult de jumătate distanţa pe care coronavirusul o parcurge prin aer.
Aflarea mai multor date despre cum să reducem transmiterea prin aer a bolilor infecţioase poate ajuta la menţinerea oamenilor în siguranţă şi la gestionarea răspunsurilor la COVID-19 şi la alte pandemii, potrivit cercetătorilor. Următorul pas este extinderea studiului la mai mulţi participanţi.
În România, purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie în toate spaţiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2.