Echipele chirurgicale care includ atât bărbaţi, cât şi femei cooperează mai bine şi sunt mai puţin predispuse să comită erori, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani de la Emory University din Atlanta, Georgia, citat de publicaţia The Economist.
Doctorul de Waal şi colega sa Laura Jones au folosit pentru analiza echipelor de chirurgi aceleaşi metode utilizate pentru studiul cimpanzeilor, folosind etograme – metode de înregistrare a comportamentelor animalelor.
Cercetătorii au analizat interacţiunile sociale între 400 de medici, asistente medicale şi membri ai personalului tehnic medical în timpul a 200 de operaţii din opt specialităţi medicale.
Specialiştii au notat toate interacţiunile între persoanele analizate care nu au legătură cu profesia medicală şi le-au clasificat ca fiind “de cooperare” (cu şanse mari să genereze efecte pozitive asupra operaţiilor), “conflictuale” (care ar putea dăuna siguranţei pacientului) şi “neutre”.
După ce au anlizat peste 6.000 de interacţiuni între membrii echipelor chirurgicale, de la insulte până la glume, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cazul operaţiilor, comunicarea între persoane seamănă cu cea între animalele sălbatice, care implică de asemenea atât aspecte de colaborare, cât şi de ostilitate.
Aşa cum se întâmplă în cazul animalelor sălbatice, atât bărbaţii, cât şi femeile se luptă pentru dominare cu celelalte persoane de acelaşi sex, dar încearcă să fie mai degrabă pe placul persoanelor de sex opus.
Astfel, în cazul echipelor formate preponderent din femei şi conduse de către o femeie, cercetătorii au descoperit mai puţine relaţii de cooperare comparativ cu echipele predominant feminine conduse de un bărbat.
Situaţia este similară şi în cazul echipelor chirurgicale formate preponderant din bărbaţi şi conduse de un bărbat.
Studiul mai arată că, în cazul echipelor preponderent feminine conduse de un bărbat, conflictele sunt mult mai puţine (în 21,3% din operaţii) compatativ cu echipele formate din bărbaţi şi conduse de un bărbat (50,6%).
Studii anterioare au arătat că între 70% şi 80% dintre erorile comise în timpul operaţiilor chirurgicale au fost generate de probleme de comunicare între membrii echipelor medicale.
Autorii studiului arată că realizarea de echipe chirurgicale mixte, formate atât din bărbaţi, cât şi din femei, ar putea reduce frecvenţa erorilor medicale, şi recomandă, pe termen lung, facilitarea accesului femeilor la profesia medicală, dominată încă de bărbaţi.