Studiu: Exerciţiile fizice postvaccinare Covid-19 sau antigripală cresc anticorpii

Studiu: Exerciţiile fizice postvaccinare Covid-19 sau antigripală cresc anticorpii

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au descoperit că 90 de minute de exerciţii fizice de intensitate uşoară până la moderată făcute după un administrarea unui vaccin antigripal sau vaccin împotriva Covid-19 pot creşte suplimentar sistemul imunitar.

În studiul recent publicat, participanţii care au mers cu bicicleta sau au făcut o plimbare rapidă timp de o oră şi jumătate după ce au primit o doză de vaccin au produs mai mulţi anticorpi în următoarele patru săptămâni, comparativ cu participanţii care au stat şi nu au făcut mişcare post imunizare. Cercetătorii au găsit rezultate similare atunci când au efectuat un experiment cu şoareci şi benzi de alergare.

Anticorpii sunt în esenţă linia de apărare a organismului „împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor şi paraziţilor. Vaccinurile ajută sistemul imunitar să înveţe cum să identifice ceva străin şi să răspundă prin întărirea apărării organismului, inclusiv creşterea numărului de anticorpi.

„Rezultatele noastre preliminare sunt primele care demonstrează că o anumită perioadă de timp poate spori răspunsul anticorpilor organismului la vaccinul Pfizer-BioNtech COVID-19 şi la două vaccinuri pentru gripă”, a declarat profesorul de Marian Kohut, autorul principal al lucrării publicate în jurnalul Brain, Behavior and Immunity.

Aproape jumătate dintre participanţii la experiment au avut un IMC care-i includea în categoria supraponderalilor sau obezilor. În timpul celor 90 de minute de exerciţiu, ei s-au concentrat pe menţinerea unui ritm cardiac în jur de 120-140 de bătăi pe minut, mai degrabă decât pe distanţă.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat, de asemenea, dacă participanţii ar putea obţine aceeaşi creştere a anticorpilor cu doar 45 de minute de exerciţii fizice. Ei au descoperit că antrenamentul mai scurt nu a crescut nivelul de anticorpi al participanţilor. Kohut a spus că echipa de cercetare poate testa dacă 60 de minute sunt suficiente pentru a genera un răspuns într-un studiu de urmărire.

În ceea ce priveşte motivul pentru care exerciţiile prelungite, de intensitate uşoară până la moderată, ar putea îmbunătăţi răspunsul imunitar al organismului, Kohut a spus că pot exista mai multe motive. Antrenamentul creşte fluxul sanguin şi limfatic, ceea ce ajută la circulaţia celulelor imunitare. Pe măsură ce aceste celule se mişcă în jurul corpului, este mai probabil să detecteze ceva străin.

„Dar sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a răspunde de ce şi cum. Există atât de multe schimbări care au loc atunci când facem exerciţii – metabolice, biochimice, neuroendocrine, circulatorii. Deci, există probabil o combinaţie de factori care contribuie la răspunsul anticorpilor pe care îl avem găsite în studiul nostru”, a spus Kohut.

Cercetătorii continuă să urmărească răspunsul anticorpilor la participanţi la şase luni după imunizare şi au lansat un alt studiu care se concentrează pe efectele exerciţiilor fizice asupra persoanelor care primesc vaccinuri de rapel.

viewscnt