Studiu: Expunere mai îndelungată la soare, asociată cu un risc mai mic de cancer mamar

Studiu: Expunere mai îndelungată la soare, asociată cu un risc mai mic de cancer mamar

Un nou studiu derulat de Universitatea din Buffalo şi Universitatea din Puerto Rico a descoperit că există o legătură între cancerul de sân şi expunerea la soare. Plecând de la faptul că soarele străluceşte aproape întotdeauna în timpul zilei în San Juan, Puerto Rico, cercetătorii s-au gândit să studieze în ce fel expunerea la soare influenţează apariţia cancerului mamar.

Oamenii de ştiinţă au folosit un cromametru pentru a compara pigmentarea pielii la persoanele care nu s-au expus la soare şi la cele care s-au expus. Diferenţa de pigmentare a pielii a oferit o estimare a expunerii obişnuite la soare.

„Acest studiu a fost unic prin faptul că era vorba de femei din Puerto Rico, ceea ce ne-a permis să analizăm această asociere într-o populaţie cu o gamă largă de culori ale pielii şi cu expunere ridicată la soare pe tot parcursul anului”, a spus prof. dr. Jo L. Freudenheim, autorul principal al studiului,  profesor distins al SUNY la Departamentul de Epidemiologie şi Sănătatea Mediului din Şcoala de Sănătate Publică şi Profesii din Sănătate al Universităţii din Buffalo.

Există unele dovezi, deşi inconsistente, că expunerea la soare este asociată cu un risc mai scăzut de cancer de sân. Aşa că oamenii de ştiinţă au vrut să afle în ce măsură se confirmă sau nu aceste dovezi.

„Un pas în producţia internă de vitamina D are loc atunci când pielea este expusă la soare. Expunerea la soare afectează, de asemenea, organismul într-o serie de alte moduri utile, cu efecte asupra inflamaţiei, obezităţii şi ritmurilor circadiene. În timp ce recomandările recente au fost limitarea expunerii la soare pentru a preveni cancerul de piele, poate exista şi un beneficiu pentru unele expuneri la soare, în special expunerea fără arsuri solare”, a subliniat prof. dr. Jo L. Freudenheim.

Studiile anterioare privind expunerea la soare şi cancerul de sân au fost efectuate în locuri care prezintă variaţii sezoniere ale radiaţiilor ultraviolete, inclusiv perioade de expunere scăzută. În Puerto Rico, nu există o fluctuaţie sezonieră semnificativă, cu potenţialul de expunere continuă la radiaţii UV ridicate pentru cei care petrec timp în aer liber.

„Studiul a oferit rezultate consecvente pentru diferiţi parametri. Riscul de cancer de sân a fost mai mic pentru femeile cu cea mai mare expunere la soare acumulată. În mod similar, riscul a fost mai mic, independent de statutul receptorului de estrogen şi a fost chiar mai mic în rândul participanţilor cu culoarea pielii mai închisă”, a spus prof.univ.dr. Cruz Nazario, epidemiolog la Universitatea din Puerto Rico, primul autor al lucrării.

Potrivit estimărilor, o femeie din 8 va face cancer la sân în timpul vieţii, motiv pentru care diagnosticarea precoce este esenţială pentru a ajuta pacientele cu cancer mamar să supravieţuiască cât mai mult timp şi cât mai bine.

În România peste 12.000 de cazuri noi au fost diagnosticate anul trecut. ,,Fără o acţiune susţinută pentru a inversa tendinţele actuale, până în anul 2035 se estimează că povara cancerului va creşte cu aproape 25% devenind principala cauză de deces în Europa, în locul bolilor cardiovasculare, iar afecţiunile genito-mamare oncologice vor avea o contribuţie majoră la această tragedie tăcută”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul evenimentului online ,,Cancerul de sân în actualitate: De la prevenţie la diagnosticarea timpurie şi tratament”, organizat de Asociaţia OncoPacienţilor ,,PHOENIX” şi găzduit de 360medical.ro în 2021.

Cancerul de sân a devenit cel mai frecvent cancer diagnosticat la nivel mondial.

viewscnt