Reinfectarea unei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2 este foarte puţin probabilă cel puţin în primele şase luni după prima infecţie, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie în rândul salariaţilor din sănătate din prima linie în lupta împotriva Covid-19.
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, oferă motive de optimism mai ales pentru cele 40 de milioane de persoane testate pozitiv cu Covid-19 de la debutul pandemiei şi până acum şi care s-au vindecat de infecţia cu noul coronavirus.
"Sunt veşti foarte bune, pentru că putem fi încrezători că, cel puţin pe termen scurt, cei mai mulţi oameni care au avut Covid-19 nu se vor îmbolnăvi din nou", a afirmat David Eyre, profesor la Departamentul pentru Sănătatea Populaţiei din cadrul Universităţii Oxford şi coautor al studiului, citat de Reuters.
Totuşi, pe plan mondial au existat mai multe cazuri confirmate de reinfectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, însă studiul arată că acestea sunt cazuri extrem de rare.
"Infectarea cu SARS-CoV-2 oferă protecţie împotriva reinfectării pentru cei mai mulţi oameni pentru cel puţin 6 luni. Nu am descoperit niciun caz de infecţie simptomatică la niciunul dintre participanţii care au avut rezultat pozitiv la testul de anticorpi specifici Covid-19", a precizat prof. Eyre.
Studiul a fost realizat în cadrul unui program mai amplu de testare a personalului sanitar şi a acoperit o perioadă de 30 de săptămâni, între aprilie şi noiembrie 2020. Studiul nu a fost încă evaluat de experţi, fiind publicat pe platforma MedRxiv.
În perioada în care s-a derulat studiul, 89 dintre cele 11.052 de persoane care au avut rezultat negativ la testul de anticorpi specifici Covid-19 s-au infectat cu noul coronavirus, în timp ce niciunul dintre cei 1.246 de angajaţi care au avut rezultat pozitiv la testul serologic (semn că au trecut prin boală) nu a dezvoltat o formă simptomatică de Covid-19 şi doar 3 au avut un nou rezultat pozitiv, dar o formă asimptomatică a bolii.
Persoanele incluse în studiu vor fi evaluate şi în lunile următoare pentru ca cercetătorii să obţină date cât mai complete privind durata imunităţii generate de infecţia cu noul coronavirus.