Studiu: Supravieţuitorii unei forme severe de Covid-19 au risc dublu de deces după un an

Studiu: Supravieţuitorii unei forme severe de Covid-19 au risc dublu de deces după un an

Persoanele care s-au recuperat după o formă severă de Covid-19 au riscul de 2,5 ori mai mare de a muri într-un an faţă de persoanele care nu s-au infectat cu SARS-CoV-2. Cercetătorii americani au descoperit că riscul de deces este chiar mai mare pentru pacienţii spitalizaţi cu Covid-19, care au mai puţin de 65 de ani. Acest risc este de trei ori mai ridicat comparativ cu persoanele neinfectate.

,,O persoană din 5 din studiu care au fost spitalizate cu Covid-19 a murit din cauza unei probleme de sănătate asociate cu această boală”, a precizat Arch Mainous, cercetătorul principal al studiului, vicepreşedinte pentru cercetare la Departamentul de Sănătate Comunitară şi Medicină de Familie al Universităţii din Florida.

„Descoperim că doar 20% dintre aceste decese survin din diagnostice respiratorii sau cardiovasculare. Asta înseamnă că oamenii mor de tot felul de lucruri pe care oamenii nu le vor lega niciodată de Covid-19. Riscul de deces este mult mai mare ridicat la persoanele care au făcut Covid-19”, a spus Mainous, care a constatat că persoanele spitalizate cu Covid-19 aveau şanse de două ori mai mari să ajungă înapoi în spital în decurs de şase luni, în comparaţie cu cele care nu s-au îmbolnăvit niciodată sau au avut forme uşoare de Covid-19.

Echipa de cercetare a analizat dosarele de sănătate a peste 13.600 de pacienţi trataţi de Universitatea din Florida Health din ianuarie 2020, inclusiv 178 cu forme severe de Covid-19 şi 246 cu forme uşoare sau moderate. Cercetătorii au început să urmărească persoanele cu forme severe de Covid-19 după externarea lor din spital.

S-a dovedit că pacienţii spitalizaţi pentru Covid-19 aveau risc de deces de 2,5 ori mai mare decât persoanele fără infecţie cu noul coronavirus şi de 1,8 ori mai mare decât persoanele cu Covid-19 uşor, conform rezultatelor publicate la 1 decembrie în Frontiers in Medicine.

Vestea a fost mai proastă pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, care aveau risc de deces de 3,3 ori mai mari decât persoanele fără Covid-19 şi de 2,8 ori mai mare decât cele cu forme uşoare Covid-19.

,,Majoritatea persoanelor care au murit în decurs de un an de la spitalizarea Covid-19 au decedat din cauze care nu au legătură cu inima sau plămânii, organele cele mai puternic afectate de coronavirus”, a menţionat Mainous.

Persoanele spitalizate cu  forme severe de Covid-19 au avut de 4,5 ori mai multe şanse de a muri din cauza unor afecţiuni respiratorii în lunile care au urmat recuperării, comparativ cu persoanele care nu au fost niciodată infectate şi de trei ori mai multe şanse de a muri din cauza problemelor cardiace, au descoperit cercetătorii.

,,Nu este surprinzător faptul că persoanele spitalizate cu Covid-19 sunt mai vulnerabile în lunile care urmează. Orice tip de boală critică, în special de la o infecţie, poate avea un impact în cascadă asupra sănătăţii după ce procesul infecţios acut se diminuează”, a spus dr. Amesh Adalja, un cercetător de la Centrul Johns Hopkins.

 „Răspunsul inflamator declanşat poate provoca leziuni ample în mai multe sisteme de organe”, a subliniat dr. Amesh Adalja.

Covid-19 afectează aproape toate organele corpului, inclusiv creierul şi rinichii.

„Poţi vedea inflamaţia în tot felul de locuri. O poţi vedea în inimă şi plămâni, o poţi vedea în rinichi. Crezi că ţi-ai revenit, ai ieşit din spital, dar apoi Covid-19 duce la acest risc de mortalitate foarte masiv”, a atras atenţia Mainous, potrivit MedicineNet.com.

viewscnt