Un colorant alimentar foarte răspândit, denumit Allura Red AC, poate declanşa boli inflamatorii intestinale, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea McMaster din Canada.
Colorantul Allura Red AC este utilizat pentru a adăuga culoare la dulciuri, băuturi răcoritoare, lactate şi cereale, în principal pentru a face aceste produse mai atractive pentru copii.
Cercetătorii de la McMaster au realizat studii preclinice, pe animale, care au indicat că acest colorant alimentar afectează funcţionarea intestinului şi poate afecta sănătatea consumatorilor, provocând inflamaţii. Mai mult, colorantul poate declanşa boli inflamatorii intestinale (BII), precum boala Crohn sau colita ulcerativă.
Potrivit studiului, publicat în Nature Communications, colorantul Allura Red AC afectează bariera intestinală şi stimulează producerea de serotonină. În acest fel, compoziţia microbiotei intestinale, crescând riscul de a dezvolta BII.
"Acest studiu demonstrează efectele nocive semnificative ale Allura Red asupra sănătăţii intestinului şi identifică serotonina ca fiind un factor critic în transmiterea acestor efecte", a explicat prof. Waliul Khan, de la McMaster University.
Autorii studiului consideră că rezultatele sale pot avea implicaţii importante în prevenirea şi managementul inflamaţiilor intestinale.
Studii anterioare indicau că Allura Red poate fi asociat cu anumite alergii şi tulburări imune sau comportamentale la copii.
BII afectează milioane de oameni la nivel mondial, însă cauzele acestor afecţiuni nu sunt încă foarte clare pentru oamenii de ştiinţă. Printre cauzele posibile se numără tulburări ale răspunsurilor imune, factori genetici, dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale şi factori de mediu.