Studiu: Un nutrient alimentar joacă un rol cheie în cazul unui tip de leucemie la copii

Studiu: Un nutrient alimentar joacă un rol cheie în cazul unui tip de leucemie la copii

Valina, un aminoacid esenţial format din mai multe proteine animale, joacă un rol cheie în creşterea celulelor canceroase în leucemia limfoblastică acută cu celule T, arată un nou studiu condus de cercetători ai departamentului de patologie din cadrul Universităţii din New York.

Studiul a arătat că genele implicate în utilizarea valinei în celule au fost mai active în celulele T canceroase decât în celulele T normale. Experimentele au sugerat că mutaţiile genei NOTCH1, cel mai frecvent observate la pacienţii care dezvoltă leucemie, încurajează creşterea cancerului, în parte prin creşterea nivelului de valină. Blocarea acestor gene a dus la scăderea valinei în celulele T leucemice din sânge şi a blocat creşterea celulelor tumorale. Doar 2% dintre celulele T canceroase au supravieţuit. Cercetarea publicată în revista Nature la finele anului trecut a implicat experimente pe celulele leucemice umane cultivate în laborator şi transplantate apoi la şoareci, care au dezvoltat acest tip de cancer ce îşi are originile în celule albe din măduva osoasă.

Alte experimente au arătat că hrănirea şoarecilor cu leucemie cu o dietă mai scăzută în valină timp de trei săptămâni a întrerupt creşterea tumorii. Cercetătorii au observat că dieta a redus la jumătate celulele tumorale circulante din sânge, iar în unele cazuri nivelul celulelor canceroase a ajuns să fie nedetectabil. În momentul în care cercetătorii au reintrodus valina în dieta şoarecilor cancerul a progresat.

„Studiul nostru confirmă faptul că leucemia acută limfoblastică cu celule T este absolut dependentă de o sursă de valină şi că deficienţa de valină poate bloca progresia acestui cancer", spune Palaniraja Thandapani, cercetător postdoctoral la NYU.

Echipa continuă cercetările pentru a vedea dacă o dietă bazată pe alimente cu un nivel scăzut de valină, cum ar fi carnea, peştele şi fasolea, ar putea fi eficiente în cazul persoanelor cu cancer. Cercetătorii spun că dietele cu un conţinut scăzut de valină sunt deja utilizate pentru a trata dezechilibrele acide din organism în tulburările genetice care afectează metabolismul intestinal.

În studiile următoare cercetătorii vor să combine dieta scăzută în valină cu venetoclax, un medicament deja aprobat pentru utilizare în SUA pentru cele mai multe alte tipuri de leucemie.

Combinaţia dietei şi cu medicamente este importantă în cazul unui tratament, deoarece o astfel de restricţie alimentară nu este posibilă pe termen lung întrucât deficitul de valină duce la scăderea masei musculare şi la potenţiale leziuni ale creierului, spune Iannis Aifantis, şeful departamentului de patologie al NYU.

Multe celule de bază, inclusiv proteine, nucleotide şi acizi graşi, sunt necesare pentru creşterea şi răspândirea cancerului. Mai mulţi aminoacizi, în special cei cu un nivel ridicat de lizină, au fost implicaţi în cancere, dar rolul lor exact rămâne necunoscut, spune Aifantis care avertizează că tratamente bazate numai pe strategii alimentare pentru tratarea cancerului au fost încercate de-a lungul anilor, dar cu prea puţine dovezi ştiinţifice că ar avea vreun beneficiu. El a mai precizat că este nevoie de mai multe cercetări în acest sens, inclusiv de studii clinice, înainte de a putea fi recomandată orice instrucţiune de tratament.

Societatea Americană de Cancer estimează că mai mult de 1.500 de americani, majoritatea copii, mor în fiecare an din cauza leucemiei acute limfoblastice cu celule T, în timp ce alţi 5.000 vor fi diagnosticaţi. Acest tip de cancer reprezintă aproape un sfert din toate leucemiile cunoscute.

viewscnt