Varianta omicron a virusului SARS-CoV-e se multiplică mai repede în căile respiratorii, ceea ce facilitează răspândirea de la persoanele infectate, dar mai încet în plămâni, ceea ce reduce severitatea Covid-19, sugerează o nouă cercetare realizată de cercetători din Hong Kong şi citată de Reuters.
Rezultatele studiului arată că varianta omicron se multiplică de 70 de ori mai repede decât delta în ţesuturile din căile respiratorii superioare, ceea ce uşurează transmiterea virusului de la persoanele infectate la alte persoane cu care intră în contact.
Însă în ţesuturile din plămâni, varianta omicron se multiplică de 10 ori mai încet decât tulpina originară Wuhan, ceea ce ar putea explica scăderea severităţii Covid-19 constatată anecdotic de unii medici din Africa de Sud.
Studiul este încă în curs de evaluare (peer review), dar a fost prezentat într-un comunicat al Universităţii din Honk Kong.
"Este important de notat că severitatea bolii la oameni nu este determinată doar de replicarea virusului", dar şi de răspunsul imun al fiecărei persoane la virus, care uneori evoluează în inflamaţii periculoase, a explicat dr. Michael Chan Chi-wai, care a coordonat realizarea studiului.
"Prin infectarea unui număr mai mare de persoane, un virus foarte contagios poate cauza mai multe infecţii severe şi decese, chiar dacă este mai puţin patogenic", a completat cercetătorul.
Potrivit autorilor studiului, ameninţarea provocată de varianta omicron este una semnificativă, mai ales dacă se va confirma că noua tulpină poate evada imunizării vaccinale.