Membrii echipei prezidenţiale a lui Donald Trump pregătesc terenul pentru retragerea Statelor Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în prima zi a celui de-al doilea mandat al său, potrivit Reuters.
„Ştiu din sursă sigură că intenţionează să se retragă, probabil în prima zi sau foarte devreme în administraţia sa”, a declarat Lawrence Gostin, profesor de sănătate globală la Universitatea Georgetown din Washington şi director al Centrului de colaborare al OMS privind dreptul naţional şi global în domeniul sănătăţii.
Planul, care se aliniază la criticile de lungă durată ale lui Trump la adresa agenţiei de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ar marca o schimbare dramatică în politica de sănătate globală a Statelor Unite şi ar izola şi mai mult Washingtonul de eforturile internaţionale de combatere a pandemiilor, comentează sursa citată.
Viitorul preşedinte american a nominalizat mai mulţi critici ai organizaţiei pentru funcţii de conducere în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pe Robert F. Kennedy Jr., un sceptic al vaccinurilor care candidează pentru postul de secretar al Sănătăţii şi Serviciilor Umane, ce supraveghează toate agenţiile majore de sănătate din Statele Unite, inclusiv Centrele americane pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) şi Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA).
Trump a iniţiat procesul de retragere din OMS în 2020, care a durat un an, însă şase luni mai târziu succesorul său, preşedintele Joe Biden, a revenit asupra deciziei.
El a susţinut că OMS nu a reuşit să tragă China la răspundere pentru răspândirea timpurie a virusului SARS-CoV-2 care a provocat pandemia de Covid-19.
Trump a numit în mod repetat agenţia o marionetă a Beijingului şi a promis să redirecţioneze contribuţiile Statelor Unite către iniţiative interne în domeniul sănătăţii.
„Nu-mi pot imagina o lume fără o OMS robustă, iar retragerea SUA ar slăbi grav agenţia”, a precizat prof. Gostin.
Criticii avertizează că o retragere a Statelor Unite ar putea submina sistemele globale de supraveghere a bolilor şi de răspuns în caz de urgenţă, subliniind că SUA şi-ar pierde influenţa în domeniul sănătăţii globale, iar China ar putea umple acest gol.