Sute de medici de familie din Bucureşti buni de plată. Notificări de la CASMB de Moş Nicolae

Sute de medici de familie din Bucureşti buni de plată. Notificări de la CASMB de Moş Nicolae

Moş Nicolae a venit în acest an cu nuiaua sub formă de notificări de plată la sute de medici de familie bucureşteni. Aceştia au primit de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) în locul deconturilor legale după raportarea lunii noiembrie, notificări pentru a acoperi nerespectarea procedurilor de la spitale, astfel că sunt buni de plată. ,,Acesta este un semnal al Casei pentru medicii de familie să nu respecte un drept al pacienţilor”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Daciana Toma, secretar SNMF, unul din medicii de familie care a primit o astfel de notificare.

Chiar dacă nu sunt sume extrem de mari, medicii de familie sunt supăraţi că trebuie să dea înapoi aceşti bani pentru că, spun ei, au acordat nişte servicii medicale de care chiar aveau nevoie acei pacienţi. Este vorba de consultaţii acordate în anul 2018 pe care medicii de familie din Bucureşti le-au făcut la solicitarea pacienţilor, în cabinet, validând cardul electronic de asigurat, dar în acelaşi timp pacienţii figurau în Sistemul Informatic Unic Integrat şi internaţi în spital. La medicul de familie Daciana Toma au venit pacienţi în acea după amiază care ieşiseră în acea zi din spital, dimineaţa, şi care nu primiseră reţete la ieşirea din spital de la medicii specialişti, dar care aveau nevoie unii dintre ei şi de concediu medical în continuare.

,,Au avut recomandare de tratament şi nu li s-a dat reţetă şi au venit la cabinet la mine cu cardul. Practic, nimeni nu are voie să dea consultaţii în contact cu Casa pacienţilor în ziua în care s-au externat. Dacă spitalul nu le-a dat reţetă, deşi este un drept al acelui asigurat, pacientul rămâne fără. Concediul medical se prelungeşte în ziua în care s-a externat pacientul. Asta înseamnă că ar trebui să chemi pacientul de două ori, în ziua respectivă pentru concediu medical şi a doua zi pentru consultaţie şi reţetă”, a afirmat dr. Daciana Toma.

Potrivit dr. Sandra Alexiu, în cazul în care nu se eliberează reţetă, medicul din spital este sancţionat confirm contractului cu 200 de lei per reţetă neeliberată.

,,Dar medicii din marea majoritate a spitalelor nu eliberează reţetă compensată (că nu au semnătura electronică, imprimantă, curent, internet, tuş, management, chef sau nu îi lasă şefii), dar trimit pacienţii la medicii de familie să le transcrie. Iar acum, în loc să aplice Contractul adică spitalelor sancţiunile prevăzute de acesta (Hotărâre de Guvern, nota bene!), impută medicilor de familie aceste reţete eliberate în ziua externării pacienţilor care nu au primit reţetă de la spital”, atrage atenţia pe facebook dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Medicii de familie consideră că au fost cuminţi anul acesta, Moş Nicolae e cel care a greşit venind cu nuiaua, aşa că îşi vor susţine cauza dacă va fi necesar în instanţă.Patronatul Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov susţine cabinetele pentru a formula contestaţiile şi, dacă va fi necesar, apărarea în instanţă.

,,Poate nu e foarte clară informaţia - în loc să fie lăsaţi de şef să îşi facă treaba principală, adică validarea raportărilor medicilor de familie, ca să le poată achita facturile pe noiembrie, funcţionarii CASMB au fost puşi de şef să facă sute de notificări de plată pentru sume ridicole, care de fapt nici nu trebuie plătite de medicii de familie. Iar validarea raportărilor şi plata muncii pe noiembrie să o facă mai încolo, când vor mai avea timp”, a explicat dr. Raluca Zoiţanu, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

viewscnt