Telemedicina, solicitată în continuare de pacienţi

Telemedicina, solicitată în continuare de pacienţi

Pandemia de COVID-19 a provocat o migrare masivă a pacienţilor către telemedicină, începând din 2020. Aproape trei sferturi, (73%) dintre pacienţi au spus că intenţionează să utilizeze telemedicina pentru o parte sau pentru toate îngrijirile lor medicale şi post-pandemie, potrivit unui nou studiu.

În Raportul privind starea telemedicinei din 2021, Doximity a chestionat 2.000 de adulţi din SUA, 1.000 care au declarat că au boli cronice şi 1.000 care nu au avut. În 2020, 58% dintre respondenţi au raportat dorinţa de a folosi telemedicina mai des sau în acelaşi ritm şi după pandemia de COVID-19.

De data aceasta, pacienţii au fost întrebaţi despre percepţia şi acceptarea lor faţă de telemedicină, iar rezultatele au fost comparate cu un sondaj similar realizat în 2020. Cercetătorii au descoperit că procentul de pacienţi care au participat la o vizită medicală prin telemedicină în ultimul an a crescut de la 42% în 2020 la 67% în 2021.

Pacienţii cu boli cronice au folosit telemedicina mai devreme în pandemie, în timp ce persoanele care nu aveau boli cronice au fost mai înclinate să utilizeze telemedicina în al doilea an de pandemie, potrivit raportului.

Procentul pacienţilor care au raportat că telemedicina oferă aceeaşi calitate sau mai bună a îngrijirii medicale în comparaţie cu vizitele medicilor la pacienţi internaţi a crescut de la 40% în 2020 la 55% în 2021.

Printre pacienţii fără boli cronice, acest număr a crescut de la 28% în 2020 la 47% în 2021. Cu toate acestea, la pacienţii cu boli cronice, procentul a urcat de la 53% în 2020 la 63% în anul următor.

La întrebarea despre preferinţa lor pentru efectuarea vizitelor medicale, mai mult de 59% dintre pacienţi au ales dispozitive mobile şi doar 38% au spus că folosesc computere.

19% dintre pacienţii cu venituri ale gospodăriei mai mici de 25.000 USD s-au bazat pe smartphone-urile lor pentru acces la internet de acasă.

„Având în vedere că pacienţii din medii cu venituri mai mici şi pacienţii din grupurile marginalizate istoric sunt mai dependenţi de smartphone-uri pentru accesul la telemedicină la domiciliu, sistemele de asistenţă medicală pot promova echitatea în domeniul sănătăţii prin investiţii în soluţii mobile care se optimizează pentru viteze ale internetului potenţial mai lente şi variabile”, au declarat autorii raportului, potrivit siteului healthexec.com.

Interesant este că mai mult de 67% dintre medicii chestionaţi au considerat că accesul la telemedicină a ajutat la construirea sau menţinerea încrederii cu pacienţii lor din comunităţile marginalizate istoric.

viewscnt