Toxicitatea hepatică la xenobiotice: care sunt cauzele şi ce măsuri recomandă specialiştii pentru reducerea riscurilor

Toxicitatea hepatică la xenobiotice: care sunt cauzele şi ce măsuri recomandă specialiştii pentru reducerea riscurilor

Toxicitatea hepatică la xenobiotice este un risc des întâlnit mai ales la pacienţii care sunt sub tratament cu anumite medicamente, însă poate avea şi alte cauze. În cadrul emisiunii 360MEDICAL de duminică, difuzată la postul de televiziune B1 TV, specialiştii invitaţi au discutat despre cauzele toxicităţii hepatice, dar şi despre modalităţi de prevenire a riscurilor şi de stimulare a regenerării ficatului. 

Ficatul, cel mai mare organ intern al omului, are un rol esenţial în metabolismul şi transformarea medicamentelor ce pătrund în organism în scop terapeutic. Unele dintre acestea au, însă, un rol toxic asupra ficatului, provocând reacţii adverse.

"Ficatul este un combinat chimic de metabolizare, funcţiile lui sunt extrem de complexe, începând de la mecanisme enzimatice până la nenumărate alte mecanisme. El are o capacitate de regenerare foarte bună şi luptă pentru detoxifiere, dar uneori trebuie sprijinit. Pentru că ceea ce îi oferim noi, începând de la medicaţie şi până la alimentele provenite de la o agricultură bazată tot mai mult pe chimicale şi îngrăşăminte, ne face susceptibili", a spus dr. Rodica Tănăsescu, medic primar Medicină de Familie, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, în cadrul emisiunii.

Cu toate acestea, pentru medici este de multe ori dificil să determine sursa toxicităţii.

"Multe dintre aceste medicamente sunt necesare, nu înseamnă că renunţăm la ele, ci înseamnă că le administrăm când trebuie, cât trebuie şi la recomandarea medicului", a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

O altă sursă de toxicitate sunt suplimentele alimentare, mai ales dacă sunt luate fără consultarea unui medic.

Acţiunea toxică a medicamentelor la nivel hepatic este considerată în prezent o problemă de importanţă majoră în lumea medicală. De exemplu, în multe state dezvoltate, consumul de medicamente este cauza principală a insuficienţei acute hepatice.

Anumite categorii de pacienţi sunt mai expuse la riscul de a dezvolta toxicitate hepatică.

"În ceea ce priveşte pacienţii care sunt expuşi, aceştia sunt în primul rând cei care au comorbidităţi, au mai multe boli şi scheme terapeutice extrem de extinse. Adică nu iau un medicament sau două medicamente, ci uneori iau câte un pumn de medicamente în fiecare zi", a menţionat dr. Tănăsescu.

În acest caz apar mai multe riscuri, legate atât de toxicitatea hepatică asociată unor medicamente, cât şi de intereferenţele între mai multe substanţe active.

De altfel, specialiştii spun că, atunci când un pacient ia 5 medicamente în aceeaşi perioadă, riscul de a dezvolta toxicitate hepatică este de circa 10%.

Chiar dacă ficatul "nu doare", orice suspiciune trebuie să îl determine pe pacient să consulte un medic. Prin investigaţii, poate fi determinată suprasolicitarea ficatului.

Există, însă, şi măsuri de prevenire sau de micşorare a riscului de a dezvolta toxicitate hepatică.

"Trebuie să avem grijă la câteva reguli de bază. În primul rând, să citim cu atenţie prospectele medicamentelor, care conţin informaţii pentru minimiza aceste riscuri. De asemenea, nu trebuie să administrăm aceste medicamente după data de expirare şi nu trebuie să le lăsăm la îndemâna copiilor şi nu trebuie să utilizăm în acelaşi timp medicamente care conţin aceleaşi substanţe active", a declarat dr. Nicoale Fotin, medic epidemiolog, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Alte măsuri vizează stimularea refacerii ficatului prin unele suplimente, precum silimarina sau anumiţi aminoacizi, însă acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului.

Totuşi, toxicitatea hepatică este provocată nu doar de medicamente, ci şi de alţi factori, precum cei genetici, alimentaţia nesănătoasă sau consumul de alcool, spun specialiştii.

Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii în video-ul de mai jos:

viewscnt