Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre afecţiunile foarte grave, care poate pune în pericol viaţa pacientului. În astfel de situaţii, viteza de reacţie a oamenilor din jurul pacientului şi prezentarea imediată la un compartiment de primiri urgenţe influenţează semnificativ şansele de recuperare ale pacientului.
Accidentul vascular cerebral apare prin obturarea sau ruperea unei artere care alimentează creierul cu sânge şi, în funcţie de mărimea vasului afectat şi de mecanismul de producere, poate varia de la grav la foarte grav, în unele situaţii limită moartea survenind în doar câteva minute.
Ce este un AVC?
Accidentul vascular cerebral este o afecţiune care debutează acut şi apare spontan atunci când unul dintre vasele sanguine de la nivel cerebral este blocat cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se rupe şi produce o hemoragie intracerebrală (accident vascular hemoragic).
În cazul unui accident vascular cerebral ischemic, obstrucţia unui vas de sânge ce irigă o porţiune anume din creier duce la lipsa de oxigenare a ţesutului cerebral, acesta suferind procese metabolice şi chimice de necroză, adică moarte celulară. Acest tip de AVC este cel mai des întâlnit şi, spre beneficiul pacientului, este tipul de AVC care poate fi tratat imediat, cu succes, dacă pacientul ajunge într-un centru specializat în primele ore de la producerea AVC.
Accidentul vascular cerebral hemoragic se produce prin ruperea unui vas de sânge, ceea ce duce la acumularea unei cantităţi mari de sânge la nivel cerebral, fie în interiorul ţesutului cerebral, fie în exteriorul acestuia la nivelul foiţelor meningeale. În funcţie de zona de acumulare a sângelui şi de mărimea vasului de sânge afectat, sângele în exces realizează o compresie pe structurile nervoase, ceea ce duce în final la necroza şi moartea ţesutului cerebral din vecinătate.
Cum recunoaştem un accident vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral este o afecţiune medicală extrem de serioasă, ameninţătoare de viaţă, care poate avea repercusiuni nedorite pe termen lung – paralizie, incapacitatea de a vorbi, de a mânca sau bea singur, confuzie, dezorientare etc. De aceea, recunoaşterea semnelor tipice unui accident vascular cerebral este foarte importantă pentru pacient, mai ales că această afecţiune poate fi tratată cu succes în primele ore de la debut, limitându-se astfel complicaţiile pe termen lung.
Asimetria gurii, a sprâncenelor, incapacitatea bolnavului de a mişca normal, simetric, braţele sau picioarele, imposibilitatea pacientului de a-şi menţine echilibrul sunt cele mai întâlnite semne ale unui AVC. De asemenea, bolnavul care a suferit un AVC va vorbi incoerent atunci când este întrebat despre date personale sau date generale, cum ar fi data şi locul în care se află. Unii dintre pacienţi chiar nu pot articula cuvinte, nu se pot exprima, deşi ei sunt conştienţi cu privire la derularea evenimentelor.
Ce facem în cazul unui AVC?
Timpul este cel mai important element pentru un pacient cu AVC. Fiecare minut contează. Cu cât cei din jur recunosc mai repede semnele instalării unui AVC şi cu cât apelează mai repede la serviciul medical de urgenţă, cu atât tratamentul de specialitate poate fi instituit mai eficient.
Imediat ce identificăm o persoană confuză, dezorientată sau care şi-a pierdut starea de conştienţă şi prezintă semnele amintite mai sus (asimetrie facială, paralizie de membre, vorbire incoerentă etc.), este foarte importantă apelarea serviciului medical de urgenţă şi prezentarea cât mai rapidă la Compartimentul de Primiri Urgenţe.
În timp ce se aşteaptă echipa medicală de urgenţă, pacientul poate fi plasat în poziţie de siguranţă, laterală. Dacă acesta a căzut şi a suferit traumatisme (sângerează sau are fracturi osoase), nu este indicată repoziţionarea lui, ci aşteptarea echipei de urgentişti.
Tratamentul de urgenţă al accidentului vascular cerebral
Pe parcursul primelor minute petrecute în compartimentul de primiri urgenţe, pacientul este evaluat pentru a stabili planul de management şi tratament AVC. Scopul evaluării iniţiale este de:
- a asigura stabilitatea hemodinamică a pacientului (tensiune arterială, echilibru acido-bazic, indici de coagulare etc.);
- de a determina eligibilitatea pentru instituirea tratamentului trombolitic (de dizolvare a cheagului de sânge) sau de trombectomie mecanică (extracţia mecanică a trombului) cu ajutorul examinării neurologice şi al tomografiei computerizate;
- a determina cauza patofiziologică care a dus la apariţia accidentului vascular cerebral.
Evoluţia pacientului şi starea de sănătate după un eveniment acut precum un accident vascular cerebral depind, în primul rând, de cât de extinsă este leziunea cerebrală, de cât de repede este instituit tratamentul de specialitate şi de particularităţile pacientului, cum ar fi alte boli cronice sau factori de risc.
Atât tratamentul prin tromboliză, cât şi cel mecanic de trombectomie necesită servicii medicale conexe – îngrijire de specialitate în spital, departament şi servicii imagistice de urgenţă, consulturi interdisciplinare (neurolog, neurochirurg, cardiolog, medic de terapie intensivă), îngrijiri complexe şi examinări specifice pentru identificarea vascularizaţiei cerebrale (tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanţă magnetică).
Tratamentul AVC ischemic acut la Spitalul Clinic SANADOR
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucureşti care dispune de un Compartiment de Primiri Urgenţe disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Serviciul de Ambulanţă SANADOR (dispecerat: 021.9699) oferă cele mai bune îngrijiri medicale prespitaliceşti de urgenţă, este disponibil non-stop şi asigură prompt transportul specializat al pacienţilor datorită flotei proprii de ambulanţe.
Compartimentul de Primiri Urgenţe şi Secţia de Neurologie din Spitalul Clinic SANADOR oferă îngrijiri specializate, în urgenţă, pentru pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic acut. Pacienţii pot beneficia de examinări imagistice în regim de urgenţă, de tromboliză intravenoasă şi alte tratamente complexe şi de consulturi interdisciplinare sau, atunci când este nevoie, de internare în spital, datorită celor 21 de linii de gardă care funcţionează non-stop în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. CPU funcţionează cu o echipă medicală formată din medici urgentişti şi asistente medicale cu experienţă vastă în managementul pacientului în stare critică.
Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, pune la dispoziţia pacienţilor acces 24h/24 la o gamă largă de investigaţii imagistice ultraperformante: RMN 3 Tesla, CT 128 slice, radiologie digitală, ecografii. Datorită laboratorului point-of-care localizat în Compartimentul de Primiri Urgenţe, analizele medicale şi investigaţiile paraclinice necesare se efectuează în urgenţă, la patul bolnavului.