Malformaţiile cardiace congenitale constituie un grup de anomalii structurale ale inimii care afectează funcţionarea corectă a acestui organ vital. Aceste defecte pot varia de la anomalii minore, precum prezenţa unor orificii între camerele inimii, până la malformaţii severe, cum ar fi absenţa completă a uneia sau mai multor camere sau valve cardiace. În general, termenul „congenital” se referă la afecţiuni prezente la naştere, iar defectele cardiace sunt printre cele mai frecvente tipuri de malformaţii congenitale, afectând aproximativ 1 din 100 de nou-născuţi.
Cauzele acestor malformaţii nu sunt mereu pe deplin înţelese, dar anumiţi factori de risc, cum ar fi infecţiile materne în timpul sarcinii, consumul de alcool sau fumatul, pot contribui la apariţia lor. În plus, anumite boli genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de malformaţii cardiace congenitale. Simptomele pot varia ca severitate şi pot include bătăi rapide ale inimii, respiraţie rapidă şi cianoză. Diagnosticul poate fi stabilit adesea prin ecografie de sarcină, dar nu toate defectele sunt detectabile înainte de naştere. Tratamentul poate consta în intervenţii chirurgicale ori proceduri minim invazive, în funcţie de severitate.
La Spitalul Clinic SANADOR, malformaţiile cardiace sunt tratate chirurgical în unul dintre cele mai bine echipate blocuri operatorii din România, complet digitalizat, dedicat intervenţiilor cardiovasculare. Atunci când este posibil, aceste afecţiuni sunt abordate minim invaziv, inclusiv prin proceduri endovasculare, desfăşurate în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7.
Cele mai întâlnite tipuri de malformaţii cardiace
Malformaţiile cardiace congenitale pot fi clasificate în funcţie de mai multe criterii. O primă distincţie se face pe baza prezenţei sau absenţei cianozei. Malformaţiile necianogene, denumite şi „roz”, includ defect septal atrial şi defect septal ventricular, persistenţa de canalul arterial, stenoze pulmonare şi aortice, coarctaţie de aortă şi boala Ebstein, caracterizată printr-o poziţionare anormală a unei cuspe a valvei tricuspide. În contrast, malformaţiile cianogene, numite „albastre”, cuprind tetralogie Fallot, transpoziţia vaselor mari, atrezia de tricuspidă şi pulmonară sau trunchiul arterial comun.
Aceste malformaţii cardiace pot fi clasificate şi în funcţie de prezenţa sau de absenţa obstrucţiei fluxului sanguin, împărţindu-se în două categorii: cele cu şunt stânga-dreapta (defectele septale şi persistenţa canalului arterial) şi cele cu obstrucţie a fluxului sanguin (stenozele aortică şi pulmonară, tetralogia Fallot şi atrezia valvulară).
O altă clasificare importantă este cea bazată pe complexitatea anatomică, distingându-se malformaţiile simple (defecte septale şi persistenţa canalului arterial) de cele complexe, care includ tetralogia Fallot, transpoziţia vaselor mari şi sindromul cordului stâng hipoplazic, o formă severă de subdezvoltare a părţii stângi a inimii.
Investigaţii diagnostice pentru malformaţiile inimii
Diagnosticul malformaţiilor cardiace congenitale este adesea stabilit în primele luni de viaţă ale copilului, când simptome precum oboseala sau cianoza determină părinţii să consulte un medic. În cadrul consultaţiei, pe lângă o anamneză corectă şi un examen fizic riguros, cardiologul pediatru mai poate recomanda şi o serie de investigaţii specifice. Principala investigaţie diagnostică este ecografia inimii, capabilă să identifice defectele septale, valvulare şi anomaliile vasculare din jurul inimii. Uneori, poate fi necesară şi o ecografie cardiacă de stres. De asemenea, un eco Doppler color este esenţial pentru detectarea fluxului sanguin anormal. Alte investigaţii utile sunt un EKG, pentru diagnosticarea aritmiilor asociate malformaţiilor congenitale, şi radiografia toracică pulmonară, care poate sugera prezenţa unui cord mărit sau a unei circulaţii pulmonare modificate, fiind urmată de ecografie pentru confirmarea diagnosticului. În anumite cazuri, poate fi necesar un RMN cardiac.
Diagnosticul prenatal al malformaţiilor cardiace se poate realiza prin ecografia cardiacă fetală, care permite monitorizarea atentă a sarcinii şi planificarea naşterii într-un mediu controlat, cu transferul imediat al nou-născutului la chirurgie pediatrică, pentru corecţia defectului. În plus, fătul cu boală cardiacă congenitală va fi testat pentru a identifica eventualele afecţiuni asociate, cum ar fi sindromul Down.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de o gamă completă de investigaţii cardiace avansate. Acestea includ ecografii Doppler de cord pentru evaluarea fluxului sanguin în inimă şi ecografii Doppler fetale pentru monitorizarea arterei ombilicale, a arterei cerebrale medii şi a arterelor uterine. Pentru examinările RMN de cord 3 Tesla, SANADOR pune la dispoziţie echipamente de ultimă generaţie, precum Siemens Magnetom Vida şi Siemens Magnetom Skyra, disponibile la Clinica SANADOR Floreasca şi la Spitalul Clinic SANADOR. Pacienţii au acces la toate investigaţiile necesare pentru un diagnostic precis, inclusiv angio-RMN şi coronarografie, în funcţie de indicaţie.
Tratamentul malformaţiilor cardiace la Spitalul Clinic SANADOR
Tratamentul bolilor cardiace congenitale la Spitalul Clinic SANADOR implică atât intervenţii cardiovasculare minim invazive, cât şi chirurgie pe cord deschis, adaptate nevoilor fiecărui pacient. Procedurile minim invazive, prin cateterism cardiac, permit corectarea defectelor septale atriale sau ventriculare, prin introducerea unui cateter ghidat până la inimă, utilizând dispozitive specializate, cum ar fi cele de tip umbrelă. Aceste intervenţii asigură o recuperare rapidă. În cazurile mai complexe, unde metodele minim invazive nu sunt suficiente, se recurge la chirurgia cardiovasculară deschisă, necesară pentru înlocuirea valvelor, corectarea defectelor mari sau transplant cardiac.
La Centrul de Excelenţă în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, tratamentele sunt realizate de medici de elită, cu experienţă internaţională, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Fiecare intervenţie este susţinută de tehnologii de vârf, inclusiv monitoare 4K mobile şi un sistem central fix, care permite proiecţia imaginilor esenţiale pentru chirurg.
Blocul operator este conectat la Secţia de Terapie Intensivă Cardiovasculară, de asemenea complet digitalizată, care asigură condiţii optime de recuperare postoperatorie. Secţia este dotată cu dispozitive de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO) pentru cazurile grave şi este acreditată la cel mai înalt nivel de competenţă – secţie ATI de categoria I.
Centrul de Excelenţă în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă SANADOR asigură, de asemenea, tratamente endovasculare şi proceduri de cardiologie intervenţională avansată, abordând o gamă largă de afecţiuni cardiovasculare, inclusiv malformaţiile cardiace congenitale, prin tehnici minim invazive de abord arterial sau venos percutanat.