Tratamentul chirurgical al herniei abdominale

Tratamentul chirurgical al herniei abdominale

Herniile abdominale reprezintă exteriorizarea parţială sau totală a unui organ intraabdominal la nivelul unei zone de slăbiciune anatomică sau defect parietal preexistent al peretelui muscular.

Punctele slabe ale peretelui abdominal includ:

  • inelul ombilical, pe unde se produc herniile ombilicale;
  • linia albă, pe unde se produc herniile epigastrice;
  • orificiile inghinale, pe unde se produc herniile inghinale;
  • orificiile femurale, pe unde se exteriorizează herniile femurale.

Eventraţiile (sau herniile postincizionale) se produc prin puncte slabe ale peretelui abdominal, cel mai adesea secundar unor intervenţii chirurgicale.

Factori de risc pentru apariţia herniilor

Herniile abdominale pot fi congenitale sau dobândite. Herniile congenitale apar datorită din cauza incomplete a structurilor peretelui abdominal sau a canalului peritoneo-vaginal neobliterat, prin care se exteriorizează viscerele intraabdominale. Herniile dobândite sunt rezultatul interacţiunii a doi factori: rezistenţa peretelui abdominal, determinată de calitatea structurilor sale şi presiunea exercitată de viscere asupra acestuia. Peretele abdominal prezintă anumite puncte de slăbiciune anatomică (zona ombilicală, linia albă), care pot fi afectate suplimentar în cadrul unor afecţiuni sistemice (obezitatea, colagenoze, stare de malnutriţie).

În multe cazuri, herniile nu au o cauză identificabilă, multe dintre ele survenind în urma unor eforturi fizice intense şi susţinute care cresc presiunea din cavitatea peritoneală şi favorizează astfel deschiderea unor puncte slabe din punct de vedere anatomic ale peretelui abdominal prin care se vor exterioriza ansele intestinale.

Tratamentul herniilor abdominale

Tratamentul herniilor abdominale este exclusiv chirurgical. Tratamentul conservator cu centuri sau bandaje se impune doar în cazuri selecţionate, la pacienţi vârstnici, cu patologie multiplă, la care intervenţiile chirurgicale sunt contraindicate.

Tratamentul chirurgical este singurul curativ, fiind unica opţiune terapeutică ce poate remedia permanent o hernie constituită. Actul chirurgical ţinteşte atât repararea defectului parietal, cât şi rezolvarea eventualelor complicaţii asociate. Tratamentul chirurgical constă în izolarea sacului herniar, tratarea conţinutului acestuia şi refacerea peretelui abdominal. Pentru acest pas, se folosesc proteze parietale din poliesteric sau polipropilenă, cu scopul de a creşte rezistenţa peretelui abdominal. Materialele protetice sunt bine asimilate de organism şi nu determină reacţii adverse.

Istoric, în tratamentul herniilor, se folosea chirurgia clasică, cu incizii largi, ce se însoţeau de riscuri crescute de complicaţii intra- şi postoperatorii (hemoragii, infecţii), cu un timp lung de recuperare. În prezent, chirurgia deschisă a fost înlocuită de tehnicile chirurgicale minim invazive – chirurgia laparoscopică sau chirurgia robotică.

Chirurgia robotică în tratamentul herniilor abdominale

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă disponibilă la ora actuală. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare mai scurtă, dureri postoperatorii şi sângerare reduse, cicatrici minime, alături de o siguranţă sporită prin acurateţea mai bună a actului chirurgical. Montarea prin abord robotic a plasei chirurgicale permite reluarea precoce a activităţilor cotidiene, recuperarea fiind rapidă şi cu riscuri minime.

Comparativ cu metodele laparoscopice de abord al herniilor abdominale, chirurgia robotică este superioară, prin posibilitatea de a interveni cu precizie în spaţii greu accesibile, prin imaginea stabilă tridimensională a structurilor anatomice şi posibilitatea expunerii unor structuri de fineţe (vase de sânge sau filete nervoase invizibile cu ochiul liber). Pe lângă acestea, sistemul robotic atenuează tremurul fiziologic al mâinii, impresionând prin precizia mişcărilor şi siguranţa crescută a intervenţiilor chirurgicale.

Sistemul chirurgical robotic da Vinci Xi pentru tratamentul herniilor

Sistemul de chirurgie robotică de ultimă generaţie da Vinci Xi, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR, oferă o serie de avantaje de excepţie pentru obţinerea celor mai bune rezultate chirurgicale: imagine tridimensională de înaltă rezoluţie a câmpului operator, mărită de până la 10 ori, flexibilitate prin cele patru braţe robotice dotate cu microinstrumente şi coordonarea precisă a manevrelor intraoperatorii prin gesturi de mare fineţe. Componentele sistemului de chirurgie robotică impresionează prin versatilitatea modului în care au fost concepute, astfel încât un singur instrument poate efectua mai multe acte chirurgicale: hemostază, disecţia ţesuturilor, expunerea câmpului operator sau realizarea de suturi.

Instrumentele au 7 grade de libertate, ceea ce le conferă o mobilitate net superioară mâinii umane. Este ca şi cum, într-o intervenţie clasică, chirurgul ar putea opera cu braţele rotite, încrucişate la spate, ţinându-şi pumnii răsuciţi complet în jurul propriei lor axe!

Chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia defectelor peretelui abdominal este doar una din indicaţiile în care sistemul robotic câştigă tot mai mult teren. Chirurgia robotică are beneficii importante în chirurgia generală şi în intervenţiile adresate polului superior gastric şi joncţiunii dintre esofag şi stomac – fundoplicaturile gastrice, tratamentul de bază al bolii de reflux gastroesofagian şi al herniilor hiatale. Cancerul colorectal este o indicaţie importantă pentru chirurgia robotică, deoarece aceasta permite accesul în spaţii înguste, altfel inaccesibile, facilitând astfel realizarea unor manevre de mare fineţe. Alte indicaţii includ: cura acalaziei, rezecţii de esofag, gastrectomii, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei, chirurgia bariatrică etc.

În chirurgia urologică, intervenţia robotică este de primă intenţie în prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, dar este recomandată şi pentru nefrectomii parţiale sau totale, excizii ale chisturilor sau cistectomii. O altă categorie de intervenţii în care chirurgia robotică este de mare ajutor este cea a intervenţiile reconstructive – pieloplastii, reimplantări uretero-vezicale, la care suturile de mare fineţe executate cu sistemul da Vinci Xi asigură rezultate optime, cu recuperarea rapidă a pacientului.

Chirurgia robotică este utilizată şi în intervenţiile minim invazive din domeniul ginecologiei. Astfel, Sistemul robotic da Vinci Xi permite realizarea unei game largi de intervenţii ginecologice, care include histerectomiile (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomiile şi chirurgia endometriozei.

viewscnt