Tratamentul multimodal al cancerului

Tratamentul multimodal al cancerului

Patologia oncologică produce o afectare multisistemică a organismului, indiferent de tipul cancerului. Din acest motiv, pacienţii cu cancer trebuie abordaţi multidisciplinar, pentru un management terapeutic corect.

Protocoalele de diagnostic şi tratament pentru afecţiunile oncologice sunt în continuă schimbare, întrucât, în mod constant, medicamente noi şi mai bine direcţionate devin disponibile pentru uz clinic, iar tehnologiile de imagistică medicală şi tehnicile chirurgicale şi de radioterapie înregistrează progrese importante, spre beneficiul pacienţilor.

Ce înseamnă tratament multimodal?

Tratamentul oncologic cuprinde trei modalităţi terapeutice principale : tratamentul chirurgical, chimioterapia (tratamentul oncologic) şi radioterapie (tratamentul cu radiaţii). Acestor categorii li se adaugă imunoterapia, hormonoterapia şi procedurile de oncologie intervenţională.

În cele mai multe cazuri, managementul terapeutic al cancerului este multimodal, adică include două sau mai multe modalităţi terapeutice, în funcţie de indicaţiile fiecărui caz în parte, de tipul de cancer, de stadiul acestuia, de gradingul tumoral, de contraindicaţiile existente şi de disponibilitatea metodelor de tratament. În puţine cazuri, atunci când diagnosticul este stabilit în faze incipiente, tratamentul chirurgical de sine stătător poate avea viză curativă.

Conduita terapeutică în patologia oncologică trebuie să pornească de la stabilirea diagnosticului de certitudine, de preferat cât mai precoce. Cele două aspecte importante în conducerea tratamentului în cancer sunt stabilirea scopului şi planificarea secvenţelor terapeutice.

Scopul tratamentului poate avea intenţie curativă sau intenţie paliativă. În unele cazuri, intenţia curativă poate fi compromisă de afecţiunile asociate (comorbidităţi), care pot creşte riscul anestezic al unei intervenţii chirurgicale de amploare până la punctul în care aceasta nu mai poate avea loc în condiţii de siguranţă pentru pacient.

Pentru stabilirea planului de tratament, trebuie evaluate cu precizie caracteristicile particulare ale tumorii, gradul de invazie loco-regională, vasculo-nervoasă şi ganglionară, precum şi tipul histopatologic tumoral (care relevă informaţii despre agresivitatea tumorii), eficienţa tratamentului fiind dictată de stadiul bolii la momentul diagnosticului.

Comisia oncologică multidisciplinară

Cele mai bune opţiuni de tratament în cancer sunt evaluate şi stabilite de comisia oncologică multidisciplinară, cu scopul personalizării şi optimizării terapiei în relaţie cu pacientul analizat. Multiplele opţiuni de tratament sunt discutate de medici din principalele specialităţi implicate în diagnosticul şi tratamentul cancerului: oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, imagistică medicală, cărora li se pot alătura, dacă este cazul, medici anatomopatologi, neurochirurgi, ginecologi etc.

Cel mai mult beneficiază de aceasta expertiză cazurile dificile, ale căror indicaţii de tratament sunt la limită sau pentru care protocoalele terapeutice includ opţiuni multiple, cu grade de recomandare similare.

Chirurgia oncologică

Chirurgia oncologică include orice tip de intervenţie chirurgicală pentru diagnosticul şi tratamentul patologiilor neoplazice sau pentru ameliorarea unor simptome. În ciuda progreselor înregistrate în oncologia medicală şi radioterapie, chirurgia rămâne singura modalitate ce are potenţialul de a vindeca majoritatea cancerelor solide.

Decizia de a realiza o rezecţie radicală, o excizie locală, o operaţie extinsă sau o intervenţie paliativă se bazează în principal pe evaluarea preterapeutică şi pe recomandările comisiei oncologice multidisciplinare. Principalul obiectiv al intervenţiei chirurgicale oncologice cu viză curativă este eliminarea totală a tumorii sau a ţesutului canceros, atunci când acest lucru este posibil.

În ceea ce priveşte rolul terapeutic al intervenţiilor chirurgicale oncologice, chirurgia poate fi:

  • Diagnostică – în vederea stabilirii unui diagnostic histopatologic precis; o astfel de intervenţie se recomandă atunci când investigaţiile medicale nu sunt suficient de concludente;
  • Curativă sau radicală – extirparea completă a tumorii şi a ţesutului adiacent în limite de siguranţă oncologică;
  • Citoreducţională – cu scopul scăderii numărului de celule maligne din organism, atunci când extirparea completă nu este posibilă;
  • Paliativă – în vederea ameliorării unor simptome.

Oncologia medicală

Oncologia medicală se ocupă cu studiul apariţiei şi dezvoltării neoplaziilor maligne, urmărind depistarea, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor după tratament. Specialitatea are ca principal scop tratamentul medicamentos al cancerului, dar şi tratamentul suportiv al simptomelor şi al complicaţiilor cancerului.

În principal, medicul oncolog este cel care urmăreşte evoluţia pacientului pe întreg parcursul diagnostic şi terapeutic, inclusiv prin urmărire post-terapeutică pe termen lung.

Componenta farmacologică a tratamentului oncologic este reprezentată de chimioterapie. Aceasta poate fi adjuvantă (consolidează rezultatul obţinut în urma intervenţiei chirurgicale) sau neoadjuvantă ( se administrează înaintea intervenţiei chirurgicale în scopul reducerii dimensiunilor tumorale şi conversia la operabilitate). În stadiile avansate, chimioterapia se face în scop paliativ.

Radioterapia

Aproximativ jumătate din pacienţii care suferă de cancer efectuează radioterapie în cursul evoluţiei bolii, fie ca singură metodă de tratament, fie alături de alte modalităţi terapeutice, precum chimioterapia, chirurgia sau hormonoterapia.

Această metodă de tratament, care utilizează radiaţia ionizantă pentru a distruge sau a încetini creşterea celulelor tumorale, poate fi folosită pentru vindecarea bolii, prevenţia recidivei, stoparea răspândirii celulelor tumorale în corp, dar şi în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor bolii.

Radioterapia poate fi recomandată ca tratament într-un număr foarte mare de cancere:

  • Cancere ginecologice (sân, uter, vagin, vulvă);
  • Cancere urogenitale (prostată, vezică, penis);
  • Cancere ORL (faringe, laringe, cavitate orală);
  • Cancere digestive (esofag, stomac, rect);
  • Cancere pulmonare;
  • Cancere cerebrale;
  • Cancere de sânge, de măduvă osoasă sau ganglioni (leucemii, limfoame).

Radioterapia externă este o metodă de tratament cu acţiune loco-regională care utilizează radiaţii ionizante în scopul distrugerii celulelor canceroase, ideal cu efecte secundare minime asupra ţesuturilor sănătoase din jur. Acest tip de radioterapie se realizează cu ajutorul unui accelerator liniar aflat în apropierea pacientului şi se aplică ţintit, în funcţie de patologia pacientului.

Stereotaxia este o tehnică de radioterapie externă avansată, prin care se administrează doze mari, semnificative de radiaţie, cu o precizie extremă, într-o singură şedinţă sau într-un număr limitat de fracţii, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, obţinând distrugerea acestora prin necroza celulelor neoplazice.

Brahiterapia este o formă de iradiere internă folosită în special în cancerele de col uterin, de endometru şi de vagin. Acest tratament îi permite medicului să folosească ţintit o doză mare de radiaţii, într-un timp scurt, asupra unei zone delimitate din corp. Astfel, este limitată iradierea ţesuturilor sănătoase aflate în proximitatea tumorii.

Oncologia Intervenţională

Oncologia intervenţională este un domeniu inovator dezvoltat din radiologia intervenţională, extrem de util pentru diagnosticul şi tratamentul minim invaziv de precizie al patologiilor oncologice care pot fi abordate endovascular. Prin proceduri de oncologie intervenţională se tratează tumori maligne (primare sau secundare) ce nu au indicaţie de tratament chirurgical. Prin oncologie intervenţională se abordează tumorile cu intenţie paliativă, pentru ameliorarea simptomatologiei şi încetinirea evoluţiei bolii, sau cu intenţie curativă, în cazuri selecţionate.

Procedurile de oncologie intervenţională sunt intervenţii minim invazive şi presupun ablaţii tumorale pentru tumori cu diferite localizări, în special cu localizare hepatică şi pulmonară, şi chemoembolizare hepatică în cazul tumorilor primare sau secundare hepatice care nu au indicaţie chirurgicală.

Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, pune la dispoziţia pacienţilor o gamă complexă de servicii integrate de diagnostic şi tratament al cancerului, dar şi de urmărire post-terapeutică. Fiecare caz este analizat de o comisie oncologică multidisciplinară, alcătuită din medici cu experienţă şi rezultate remarcabile, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală şi alte specialităţi, după caz.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor servicii medicale moderne, realizate cu echipamente de ultimă generaţie şi tehnologii avansate, de medici competenţi şi cu experienţă vastă, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi şi continuă:

Intervenţiile de chirurgie oncologică sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR. Centrul Oncologic este parte integrantă din Spitalul Clinic SANADOR.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii beneficiază de cele mai moderne metode de radioterapie, inclusiv radioterapie stereotaxică şi brahiterapie (radioterapie internă). Echipamentele de radioterapie sunt produse de Varian, lider mondial în domeniu, şi sunt de ultimă generaţie: TrueBeam STx High Definition şi Truebeam pentru radioterapie externă, respectiv GammaMedPlus iX pentru brahiterapie. Aceste echipamente ultraperformante asigură pacienţilor tratamentele necesare, cu precizie ridicată a iradierii şi doze scăzute de radiaţii asupra ţesuturilor din jur.

Pentru precizia sesiunilor de radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR dispune de primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie, Philips Big Bore 4D, cu ajutorul căruia se realizează simulări înaintea oricărei proceduri de iradiere.

Spitalul Clinic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR este parte integrantă din Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România. Astfel, pacienţii SANADOR beneficiază de infrastructura ultraperformantă a spitalului: bloc operator la standarde internaţionale, anestezie şi terapie intensivă extrem de performantă, radiologie şi imagistică medicală avansată, compartiment de primiri urgenţe (24h/24h) cu 21 de linii de gardă. La Spitalul Clinic SANADOR, echipe chirurgicale cu mare experienţă în patologia oncologică realizează intervenţii chirurgicale complexe, utilizând tehnologii de ultimă generaţie, inclusiv sistemul robotic da Vinci Xi pentru chirurgia robotică minim invazivă, cu rezultate excelente în chirurgia oncologică.

O parte importantă din serviciile de diagnostic şi tratament oncologic oferite de SANADOR pot fi accesate şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, fără plăţi suplimentare.

viewscnt