Tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă apare prin formarea unui cheag de sânge (tromb) în circulaţia venoasă profundă, cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare. Cheagul poate migra până în circulaţia pulmonară, generând tromboembolia pulmonară, o complicaţie cu un prognostic sumbru. Tromboembolia pulmonară şi tromboza venoasă profundă fac parte dintr-un tot medical numit tromboembolism venos – pe locul al treilea între decesele prin boli cardiovasculare, după infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale.

Cauze şi factori de risc

Statul prelungit la birou, statul prea mult în picioare şi lipsa oricărei alte forme de mişcare, fumatul, vârsta avansată, obezitatea, sarcina, anticoncepţionalele şi medicamentele de substituţie hormonală sunt cei mai importanţi factori de risc în apariţia cheagurilor de sânge la nivel venos profund, iar cauzele principale sunt:

  • lezarea vaselor prin fracturi ori chirurgical, imediat după intervenţiile la nivel abdominal sau în sfera ortopedică;
  • bolile de sânge de tipul trombofiliei;
  • patologia oncologică.

Diagnosticul trombozei venoase profunde

Diagnosticul trombozei venoase profunde este în primul rând clinic, dar se pune şi prin metode de investigaţie paraclinică. Cheagul format în circulaţia profundă provoacă durere şi edemaţierea membrului afectat, motive care îl aduc, de fapt, pe pacient la medic. De asemenea, diagnosticul se susţine şi paraclinic, prin analize de sânge şi metode de investigaţie imagistică.

Testul de D-dimeri este o metodă sensibilă şi specifică de diagnostic. D-dimerii sunt proteine care ajută la depistarea sau excluderea prezenţei unui cheag de sânge, pentru că funcţionează ca markeri de hipercoagulabilitate – niveluri crescute de D-dimeri se înregistrează la bolnavii cu tromboză venoasă profundă.

La fel de utile în diagnosticul trombozei venoase profunde sunt şi investigaţiile minim invazive, printre care se numără ecografia venoasă, care poate fi completată cu ecografia Doppler, utilă în localizarea cheagului şi în aflarea vechimii acestuia, precum şi tomografia computerizată (angio-CT), prin care aflăm cu precizie zona în care se află cheagul în raport cu axul iliofemural.

Tipuri de tratament în tromboza venoasă profundă

Pacientul cu tromboză venoasă profundă va beneficia de un tratament personalizat, multidisciplinar, care va angrena specialişti din mai multe domenii. Protocolul terapeutic adoptat va ţine cont de evoluţia bolii, de vârsta pacientului şi de antecedentele heredo-colaterale ale acestuia.

Terapia medicamentoasă în tromboza venoasă profundă include anticoagulantele injectabile, pe cele administrate pe cale orală, precum şi tromboliticele, folosite în cazurile grave şi administrate prin perfuzie direct în cheagul de sânge.

Când tratamentul medicamentos nu este suficient, se apelează la cel chirurgical prin trombectomie, care înlătură trombul şi redă funcţionalitatea vasului obstruat, sau la embolectomie, practicată în regim de urgenţă, atunci când trombul a migrat la nivelul circulaţiei pulmonare, producând embolie.

Odată ce a apărut edemaţierea membrului şi s-a localizat tromboza, tratamentul trebuie să înceapă de urgenţă. Dacă tromboza este prezentă pe un vas de calibru mare, precum vena cavă inferioară sau venele iliace, se recomandă internarea pacientului pentru tratament intravenos supravegheat. Dacă localizarea cheagurilor este mai jos de ligamentul inghinal, pe venele femurale sau pe venele poplitee, se poate face tratament la domiciliu cu heparină cu masă moleculară mică timp de 14 zile, urmat de tratament anticoagulant oral timp de 6 luni şi pentru prevenţia sindromului post-trombotic trebuie folosiţi ciorapii compresivi.

În unele cazuri mai complexe, se combină tratamentul endovascular cu chirurgia cardiovasculară, situaţie luată în calcul când trombul are dimensiuni mari şi blochează un vas major, producând simptome grave.


Pentru tratamentul intervenţional al trombozei venoase profunde, există două opţiuni importante: trombectomia prin fragmentarea cheagului şi cea prin aspiraţie, ambele metode de cardiologie intervenţională. Tromboaspiraţia este cea mai modernă procedură intervenţională pentru tratamentul trombozei venoase profunde, pentru că prezintă avantaje majore faţă de terapia medicamentoasă şi faţă de cea de fragmentare a trombului, cu mai puţine complicaţii embolice şi de afectare a vasului de sânge în care se află cheagul.

Complicaţiile trombozei venoase profunde

În funcţie de localizarea cheagului şi de afectarea membrului inferior în timp, uneori se pot instala şi anumite complicaţii. Dacă tratamentul nu este respectat de pacient, apar modificări la nivelul tegumentelor, ulceraţiile membrului afectat, însă cea mai de temut complicaţie, care poate duce la moartea bolnavului, este embolia pulmonară. Aceasta apare atunci când un fragment de cheag din membru ajunge în circulaţia din artera pulmonară, atât în trunchiul arterei pulmonare, situaţii care duc de regulă la deces, cât şi în ramurile arterei pulmonare, care conduc către instalarea unei insuficienţe respiratorii cronice, în care bolnavul va avea nevoie de tratament anticoagulant pe viaţă.

Tratamentul trombozei venoase profunde la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul modern pentru tromboza venoasă profundă se face cu sistemele AngioJet şi Jetstream, prin proceduri de cardiologie intervenţională.

AngioJet deţine o consolă şi un set de catetere prin care se pot introduce în cheagurile de sânge (trombi) fluide sau trombolitice, distrugând farmaco-mecanic trombii periferici. Astfel, se va restabili rapid fluxul sanguin prin vasul blocat, ceea ce va ameliora vizibil simptomele pacientului. Principala indicaţie a acestui sistem este tromboza venoasă profundă iliofemurală şi a venelor membrului inferior, dar şi în TVP la nivelul membrului superior, pentru vene cu diametrul mai mare de 6 mm.

Jetstream este un sistem de aterectomie de cea mai nouă generaţie, creat special pentru eliminarea obstrucţiilor arteriale şi venoase cu diverse tipuri de trombi sau emboli.

Procedurile sunt realizate Departamentul de Cardiologie Intervenţională al Spitalului Clinic SANADOR de medici cu o vastă experienţă, cu ajutorul celor două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generaţie, aflate în dotarea SANADOR.

viewscnt