O comisie a Congresului american privind pandemia de Covid-19 şi-a publicat luni raportul, în care consideră că „scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza „cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
Parlamentarii americani au încheiat luni o investigaţie de doi ani privind epidemia de Covid-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, susţinând teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 (noul coronavirus) ar fi fost, cel mai probabil, scăpat dintr-un laborator din China.
Un raport de 520 de pagini al unei subcomisii a Camerei Reprezentanţilor, din Congresul american, controlată de republicani, a analizat răspunsul la nivel federal şi de stat, precum şi originile pandemiei şi eforturile de vaccinare.
„Acest raport va ajuta Statele Unite şi lumea întreagă să prevadă, să se pregătească, să se protejeze şi, sperăm, să prevină următoarea pandemie”, a declarat preşedintele comisiei, Brad Wenstrup, într-o scrisoare adresată Congresului american, informează AFP.
Agenţiile federale americane, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi oamenii de ştiinţă de pe întreaga planetă au ajuns la concluzii diferite cu privire la originea cea mai probabilă a Covid-19, fără să ajungă la un consens.
Majoritatea consideră că virusul s-a răspândit de la animalele din China, însă o analiză a serviciilor de informaţii americane a afirmat anul trecut că virusul ar fi putut fi modificat genetic şi ar fi scăpat dintr-un laborator de virusologie din oraşul chinez Wuhan, unde au apărut primele cazuri la om.
Grupul de experţi al Congresului american este convins de teoria scăpării virusului din laborator după 25 de audieri, peste 30 de interviuri şi depoziţii şi analiza peste un milion de pagini de documente, care au dus la alcătuirea acestui raport ce va fi publicat oficial miercuri.
Raportul susţine că s-a ajuns la un „consens" între membrii democraţi şi republicani cu privire la mai multe probleme, inclusiv faptul că „posibilitatea apariţiei Covid-19 în urma unui accident legat de un laborator sau de cercetare nu este o teorie a conspiraţiei".
Pentru a-şi susţine afirmaţia, aleşii au invocat cinci motive, printre care, potrivit acestora, faptul că "virusul are o caracteristică biologică ce nu este prezentă în natură".
Ancheta a inclus şi două zile de interviuri cu uşile închise cu Anthony Fauci, omul de ştiinţă american care a devenit cel mai de încredere expert al naţiunii în primele zile haotice ale epidemiei din 2020.
Confruntările dintre Fauci şi actualul preşedinte american, Donald Trump, cu privire la răspunsul asupra pandemiei au stârnit furia dreptei, iar acesta trăieşte acum cu protecţie de securitate în urma ameninţărilor cu moartea la adresa familiei sale.
Republicanii îl acuză pe imunologul în vârstă de 83 de ani că a contribuit la declanşarea celei mai grave pandemii din ultimul secol prin aprobarea finanţării transmise oamenilor de ştiinţă chinezi, pe care îi acuză că au fabricat coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă Covid-19.
Printre concluziile principale ale raportului se numără faptul că Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) americane au finanţat într-adevăr cercetări controversate de tip „gain-of-function/câştigarea-funcţiei” - care urmăresc îmbunătăţirea virusurilor pentru a găsi modalităţi de combatere a acestora - la Institutul de virusologie din Wuhan.
Fauci a negat vehement că ar fi ascuns originile Covid-19 în faţa comisiei în iunie, susţinând că ar fi „imposibil din punct de vedere molecular” ca virusurile de liliac studiate în laborator să fie transformate în virusul care a provocat pandemia.
Dar raportul comisiei afirmă că SARS-CoV-2 „a apărut probabil din cauza unui accident de laborator sau de cercetare”.
Reacţie furibundă la Beijing
Beijingul a ripostat marţi după publicarea raportului, afirmând că nu are „nicio credibilitate” şi acuzând Statele Unite că se folosesc de epidemie pentru „manipulare politică”.
„Concluzia ştiinţifică, trasă de echipa comună de experţi China-OMS, este că o scurgere a virusului din laborator este extrem de puţin probabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, în cadrul unei conferinţe de presă.
„În absenţa oricăror dovezi substanţiale, aşa-numitul raport al Statelor Unite a fabricat concluziile principale concluzii, calomniază China (şi) introduce dovezi false”, a spus el.
Ancheta a constatat, de asemenea, că izolările „au făcut mai mult rău decât bine” şi că purtarea obligatorie a măştii au fost „ineficiente în controlul răspândirii Covid-19”, contrazicând alte cercetări care arată că purtarea măştii în public reduce ratele de transmitere.
Recomandările privind distanţarea socială au fost, de asemenea, criticate, deşi s-a considerat că restricţiile de călătorie au salvat vieţi.
Anchetatorii au constatat că Operaţiunea Warp Speed a lui Trump - proiectul finanţat din fonduri publice pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid - a fost un „succes extraordinar”, dar că închiderea şcolilor ar avea un „impact de durată” asupra copiilor americani.