O proteină cunoscută anterior ca potenţială ţintă terapeutică pentru cancerul ovarian, poate fi, de fapt, asociată cu un prognostic mai bun pentru femeile cu acest cancer, au descoperit cercetătorii de la facultatea de medicină din Minnesota, Statele Unite.
Folosind probe tumorale de la paciente cu un subtip specific de cancer ovarian, cunoscut sub numele de carcinom cu celule clare, cercetătorii au descoperit că o supraabundenţă de proteine GLS1 nu s-a corelat cu o mutaţie genetică, ARID1A, care apare în până la 60% dintre cazurile de cancer ovarian cu celule clare, aşa cum se credea anterior.
Cercetarea este deosebit de oportună, deoarece un medicament care blochează GLS1 a fost evaluat recent într-un studiu clinic pentru cancerul ovarian, iar pacientele au dezvoltat rezistenţă la chimioterapie, standardul de îngrijire.
Studiul actual oferă dovezi că această abordare ar putea fi, eventual, dăunătoare din cauza efectului protector al proteinelor GLS1.
„Constatarea noastră că GLS1 are un efect protector şi că este asociată cu rezultate mai bune la aceste paciente oferă motive pentru a sista orice demers care vizează GLS1 drept ţintă terapeutică, deoarece neutralizarea acesteia ar bloca efectul său protector şi ar putea fi în detrimentul pacientelor”, a declarat dr. Emil Lou, lector univ.la facultatea de medicină a centrului de cancer din cadrul universităţii din Minnesota.
Studiul clinic pentru pacientele cu cancer ovarian care vizează proteinele GLS1 în combinaţie cu un alt medicament a fost oprit în primăvara acestui an.
Rezultatele studiului actual pot servi drept bază pentru cercetări suplimentare privind rolul real al acestei proteine în cancerul ovarian şi pentru a afla de ce a fost asociată la nivel molecular cu un prognostic mai bun la paciente.
Studiul a fost publicat luni, în Cancer Research Communications.