Un studiu amplu arată că prevalenţa keratozei actinice este de 8,2% în rândul populaţiei europene

Un studiu amplu arată că prevalenţa keratozei actinice este de 8,2% în rândul populaţiei europene

Un studiu amplu, care a inclus sute de mii de persoane, arată că prevalenţa keratozei actinice este de 8,2% în rândul populaţiei europene.

Rezultatele studiului au fost prezentate în conferinţa de lansare a campaniei Euromelanoma 2022 în România, cu titlul “Kilometrajul UV”.

Această amplă analiză ştiinţifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populaţieidin 32 de ţări europene, iar în urma examinării clinice a 394.681 de persoane a rezultat o prevalenţă de 8,2% a keratozei actinice, o afecţiune precanceroasă a pielii care, lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular.

Studiul Euromelanoma a fost realizat în perioada 2009-2018 şi a arătat că vârsta medie a persoanelor la care s-a depistat keratoza actinică este de 47 de ani.

Potrivit specialiştilor, keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate, şi au de obicei aspectul unor pete de mici dimensiuni (1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinaţie de culori, acoperite de scuame.

Unele leziuni pot fi foarte mici şi chiar invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

Studiul clinic Euromelanoma a identificat şi factorii de risc semnificativi şi independenţi pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie sau adolescenţă, lipsa aplicării de protecţie solară, petrecerea unei perioade de peste 1 an într-o ţară însorită, vacanţe frecvente în ţări însorite, istoric familial de melanom, antecendente personale de cancer de piele non-melanom, prezenţa leziunilor de daună solară şi a leziunilor cutanate suspecte.

"Această radiaţie [ultravioletă] poate să fie foarte bună sau poate să fie foarte rea. Ea produce asupra pielii, între altele, multe tipuri de cancere cutanate. În al doilea rând, produce, în timp, un fenomen de fotoîmbătrânire", a explicat preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD), prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, în cadrul conferinţei.

viewscnt