Un studiu realizat de cercetători israelieni sugerează că administrarea dozei booster a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech oferă o protecţie importantă împotriva variantei omicron în comparaţie cu persoanele imunizate cu doar două doze.
Rezultatele noii cercetări sunt similare celor prezentate săptămâna trecută chiar de companiile BioNTech şi Pfizer, care indicau că administrarea de doze booster ar putea reprezenta un element cheie pentru protejarea împotriva noii tulpini virale.
Noul studiu a fost realizat de cercetători de la Centrul Medical Sheba şi Laboratorul Cental de Virologie al Ministerului Sănătăţii şi a comparat probe de sânge prelevate de la 20 de persoane care au primit doar două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu probe prelvate de la 20 de persoane care au primit şi doza booster în urmă cu o lună.
"Persoanele care au primit a doua doză de vaccin acum 5-6 luni nu mai au nicio capacitate de neutralizare împotriva variantei omicron, însă mai au puţină capacitate împotriva tulpinii delta", a afirmat Gili Regev-Yochay, director al Unităţii pentru Boli Infecţioase din cadrul Centrului Medical Sheba, citată de Reuters.
"Veste bună este că doza booster creşte de circa o sută de ori capacitatea de neutralizare. Există o protecţie importantă conferită de doza booster împotriva variantei omicron, chiar dacă este mai mică decât în cazul variantei delta - de circa patru ori mai mică", a completat directorul.
Echipa din Israel a precizat că a realizat teste cu virus real şi nu cu pseudovirus (un alt virus modificat prin bioinginerie pentru a avea mutaţiile omicron), aşa cum au făcut companiile BioNTech şi Pfizer în propriile teste.