Un vaccin gripal dezvoltat de Moderna folosind tehnologia ARN mesager a obţinut rezultate promiţătoare în studiile clinice iniţiale. Totuşi, datele prezentate de Moderna sugerează că vaccinul ARN mesager nu diferă semnificativ în privinţa eficacităţii de serurile gripale deja existente pe piaţă, dezvoltate folosind tehnologii tradiţionale.
Tehnologia ARN mesager a fost până acum folosită cu succes la dezvoltare a două vaccinuri împotriva Covid-19, cele ale Pfizer/BioNTech şi Moderna.
Noul vaccin gripal dezvoltat de Moderna a generat un nivel robust de anticorpi împotriva celor patru tulpini de virus gripal într-un studiu clinic de faza întâi, a anunţat vineri compania.
Vaccinul gripal al Moderna, denumit mRNA-1010, este testat în prezent în studiul clinic de faza I cu 180 de voluntari, iar înrolarea volunatilor pentru studiul clinic de faza a II-a, cu 500 de participanţi, a fost deja încheiată, potrivit Reuters.
Chiar dacă este vorba de rezultate preliminare, ele indică faptul că tehnologia ARN mesager poate fi folosită cu succes şi în alte tipuri de vaccinuri, pentru prevenirea altor afecţiuni în afară de Covid-19.
În acelaşi timp, Moderna dezvoltă şi un vaccin care să fie administrat anual pentru mai multe afecţiuni respiratorii, între care Covid-19, gripă şi virusul respirator sinciţial (VRS).
Acest vaccin, denumit mRNA-1345,, a obţinut, de asemenea, rezultate preliminare promiţătoare într-un studiu clinic de faza I.