UPDATE: Controverse privind protecţia oferită de vaccinurile actuale împotriva variantei omicron

UPDATE: Controverse privind protecţia oferită de vaccinurile actuale împotriva variantei omicron

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech ar putea fi mai puţin eficace împotriva variantei omicron a virusului SARS-CoV-2, sugerează o cercetare preliminară din Africa de Sud. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că vaccinurile actuale protejează în continuare de dezvoltarea unor forme severe de Covid-19 şi la persoanele infectate cu varianta omicron. O altă controversă s-a iscat miercuri privind eficacitatea dozelor booster în faţa variantei omicron. 

Marţi, şeful laboratorului de cercetare al Africa Health Research Institute din Africa de Sud, prof. Alex Sigal, a prezentat date preliminare ale unei cercetări care sugerează că varianta omicron poate "evada" parţial protecţiei oferite de vaccinul Pfizer/BioNTech.

Totuşi, aceeaşi cercetare sugerează că persoanele care au fost vaccinate cu două doze de vaccin şi au trecut şi printr-o infecţie cu SARS-CoV-2 sunt capabile să neutralizeze virusul în cazul infecţiei cu varianta omicron.

"Rezultatele sunt mai bune decât mă aşteptam. Cu cât cineva are mai mulţi anticorpi, cu atât cresc şansele de a fi protejat de varianta omicron", a afirmat prof. Sigal, citat de Reuters.

Cercetarea din Africa de Sud a analizat probe de sânge de la 12 persoane care au fost vaccinate cu 2 doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Dintre acestea, 6 au avut şi o infecţie anterioară cu SARS-CoV-2, iar varianta omicron a fost neutralizată la toate aceste persoane.

Totuşi, datele preliminare sugerează o scădere de 41 de ori a nivelului de anticorpi neutralizanţi împotriva variantei omicron. Datele urmează să fie ajustate în funcţie de mai mulţi factori, rezultatele nefiind definitive.

În acelaşi timp, dr. Mike Ryan, responsabil cu situaţiile de urgenţă în cadrul OMS, consideră că mnu există indicii că vaccinurile actuale nu protejează împotriva formelor severe de Covid-19 în cazul infecţiei cu varianta omicron.

"Avem vaccinuri foarte bune care s-au dovedit eficace împotriva tuturor tulpinilor până acum, în ceea ce priveşte spitalizările şi formele severe de boală, aşa că nu este vreun motiv să ne aşteptăm că nu va fi la fel în privinţa variantei omicron", a spus dr. Ryan, pentru AFP.

De altfel, oficialul OMS a subliniat că datele actuale arată că varianta omicron nu provoacă forme mai severe de Covid-19 decât tulpina delta, ci mai degrabă cauzează forme mai puţin uşoare de boală.

UPDATE: O altă controversă vizează eficacitatea dozei booster în faţa variantei omicron a SARS-CoV-2.

Medicul virusolog german Sandra Ciesek, de la Spitalul Universitar din Frankfurt, a prezentat miercuri datele preliminare a unor studii realizate în laborator, în care probe de sânge luate de la persoane vaccinate cu trei doze au fost expuse la diferite variante ale SARS-CoV-2.

Potrtivit afirmaţiilor Sandrei Ciesek, capacitatea de răspuns a anticorpilor specifici împotriva variantei omicron a fost de până la 37 de ori mai mică decât în faţa variantei delta.

Mai mult, la persoanele vaccinate de cel puţin 6 luni cu două doze cu serurile Pfizer/BioNTech, Moderna sau o combinaţie de AstraZeneca (la doza 1) şi BioNTech (doza 2), răspunsul anticorpilor nici măcar nu a putut fi măsurat, fiind prea slab.

Virusulogul german a concluzionat că datele susţin necesitatea dezvoltării de vaccinuri adaptate pentru varianta omicron, deşi a prezentat doar o selecţie de rezultate, care nu au fost publicate într-o publicaţie ştiinţifică şi evaluate de experţi independenţi.

Companiile BioNTech şi Pfizer au transmis, tot miercuri, informaţii complet diferite, susţinând că testele proprii realizate în laborator arată că administrarea de 3 doze de vaccin a fost eficace în neutralizarea variantei omicron.

Cele două companii au precizat, însă, că pot livra în luna martie 2022 un vaccin adaptat noii tulpini dacă studiile vor susţine necesitatea unor seruri noi.

viewscnt