UPDATE: Vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech a primit recomandare pozitivă pentru aprobarea în UE; autorizaţia, emisă în această seară

UPDATE: Vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech a primit recomandare pozitivă pentru aprobarea în UE; autorizaţia, emisă în această seară

Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat luni aprobarea vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech în Uniunea Europeană, în linie cu aşteptările. Comisia Europeană va emite autorizaţia de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului în această seară. 

UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că autorizaţia de punere pe piaţă va fi emisă chiar în această seară.

"Vom acţiona repede. Aştept o decizie a Comisiei Europene în această seară", a scris vod der Leyen, pe Twitter.

Luni, CHMP a organizat o reuniune extraordinară pentru a decide în privinţa recomandării aprobării vaccinului Pfizer/BioNTech, şedinţa fiind devansată cu 8 zile faţă de calendarul iniţial.

Decizia privind autorizarea pentru punerea pe piaţa UE a unui medicament sau vaccin aparţine Comsiei Europene, care urmează de obicei recomandările EMA.

"Sunt fericită să anunţ că o comisie ştiinţifică din cadrul EMA s-a reunit astăzi şi a fost favorabilă emiterii unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionate pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech", a declarat luni directorul general al EMA, Emer Cooke, într-o conferinţă de presă online.

În urma recomandării pozitive, Executivul UE va emite autorizaţia de punere pe piaţă (APP) condiţionată a vaccinului până în 23 decembrie, cel mai târziu, permiţând astfel demararea campaniei de vaccinare în cele 27 de state membre ale blocului european.

O autorizaţie de punere pe piaţă va fi valabilă în toate statele membre ale UE şi le va permite acestora să beneficieze, în acelaşi timp, de vaccin.

Anticipând o decizie pozitivă de autorizare, statele din UE au făcut deja pregătiri pentru debutul vaccinării, care ar putea începe duminică în cele mai multe state membre.

Fiecare stat va primi, după autorizarea vaccinului, o cotă simbolică – de 10.000 de vaccinuri, suficientă pentru a vaccina 5.000 de persoane.

Autorităţile din România au anunţat că sunt pregătite să înceapă campania de vaccinare începând din 27 decembrie. Cadrele medicale din spitalele de boli infecţioase din ţară vor fi primii români vaccinaţi împotriva Covid-19, deoarece au fost primele care au intrat în lupta împotriva pandemiei.

Luni, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a anunţat că vaccinarea împotriva Covid-19 va demara în Franţa în 27 decembrie.

viewscnt