Vaccinarea împotriva COVID-19 oferă mult mai puţină protecţie persoanelor cu mielom multiplu decât supravieţuitorilor altor tipuri de cancer, arată o nouă cercetare, publicată recent în JAMA Oncology.
Cercetarea a evaluat ratele de infecţie cu SARS-COV-2 la aproape 60.000 de supravieţuitori de cancer vaccinaţi şi nevaccinaţi împotriva COVID-19 care nu au primit un tratament sistemic pentru cancer, cum ar fi chimioterapie sau imunoterapie în ultimele şase luni.
Descoperirile evidenţiază necesitatea ca pacienţii cu mielom multiplu „să fie deosebit de atenţi – să ia în serios distanţarea socială şi să utilizeze mascarea – chiar dacă au fost vaccinaţi”, a spus dr. Nikhil Munshi, de la Jerome Lipper Multiple Myeloma, Centrul de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston şi autorul principal al studiului.
Noul studiu a comparat 818 adulţi cu mielom multiplu care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu un număr egal de pacienţi nevaccinati care au avut şi cancer de sânge.
De asemenea, au fost incluşi aproape 9.600 de pacienţi cu o afecţiune cunoscută sub numele de gammapatie monoclonală de semnificaţie nedeterminată (MGUS), care creşte riscul de mielom. Jumătate dintre pacienţi au fost vaccinaţi, jumătate nevaccinaţi.
Pe parcursul a două până la 41 de săptămâni de urmărire, eficacitatea vaccinării în prevenirea infecţiei a variat foarte mult. După două doze a fost de 5,6% la pacienţii cu mielom şi de 27,2% la persoanele cu MGUS. Aceasta se compară cu 85% dintre supravieţuitorii de cancer care nu sunt sub tratament.
Eficacitatea vaccinului a început să scadă la aproximativ şase luni după a doua doză la pacienţi, a constatat studiul.
Rezultatele au fost prezentate la o reuniune a Societăţii Americane de Hematologie din Atlanta. Cercetările prezentate la întâlniri ar trebui să fie considerate preliminare până când sunt publicate într-un jurnal evaluat de colegi.
Cercetătorii au spus că eficacitatea mai scăzută a vaccinării la pacienţii cu mielom se datorează probabil atât bolii în sine, cât şi tratamentului acesteia. Ambele pot slăbi sistemul imunitar.
„Am descoperit că, în comparaţie cu pacienţii care nu au fost trataţi în ultimele şase luni, rata infecţiilor incipiente a fost de 2,6%”, a spus Munshi.
„Pentru pacienţii care au fost trataţi în ultimele 90 de zile, acest număr creşte până la 4-5%. Şi la pacienţii trataţi cu daratumumab, numărul a fost de 9%.”, a precizat autorul studiului.
Într-un alt studiu făcut de echipa de cercetători de la Mount Sinai s-au analizat nivelurile de anticorpi a 320 de pacienţi cu mielom multiplu, inclusiv 260 de pacienţi cărora li s-au administrat două doze de vaccin împotriva COVID-19, fie Pfizer-BioNTech, fie Moderna. Oamenii de ştiinţă au raportat că aproximativ unul din şase pacienţi (aproximativ 16%) au avut anticorpi nedetectabili împotriva SARS-CoV-2.