Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a obţinut rezultate promiţătoare la persoanele în vârstă

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a obţinut rezultate promiţătoare la persoanele în vârstă

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, testat în prezent într-un studiu clinic final,  a obţinut rezultate promiţătoare la persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, considerate vulnerabile în cazul infecţiei cu noul coronavirus, în studiile clinice de faza a II-a. 

Studiul clinic de faza a II-a, ale cărui rezultate au fost publicate în he Lancet, a inclus 560 de voluntari, din care 160 din grupa de vârstă 18-55 ani, 160 cu vârsta 56-69 ani şi 240 de persoane cu vârsta de cel puţin 70 de ani.

Voluntarii au primit două doze de vaccin AZD1222 sau placebo şi nu au fosgt identificate reacţii adverse importante.

La persoanele cu vârsta de cel puţin 70 de ani, vaccinul a produs un răspuns imunitar puternic, arată datele prezentate joi de cercetători.

"Răspunsurile robuste privind anticorpii şi celulele T observate la persoanele în vârstă în studiul nostru sunt încurajatoare. Sperăm că acest lucru înseamnă că vaccinul nostru va ajuta la protejarea unora dintre cele mai vulnerabile persoane din societate, dar este nevoie de mai multe cercetători pentru a fi siguri de acest lucru", a declarat Maheshi Ramasamy, consultant în cadrul Oxford Vaccine Group, citat de Reuters.

Rezultatele studiilor clinice finale în care este testat vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu grupul farmaceutic AstraZeneca vor fi disponibile  în luna decembrie. Prima evaluare intermediară se va face după ce vor înregistra 53 de cazuri de Covid-19 în rândul voluntarilor incluşi în studiul clinic.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford, numit AZD1222, se numără printre cele aflate în cea mai avansată fază din lume, fiind testat începând din iulie într-un studiu clinic amplu, de faza a III-a.

Vaccinul se bazează pe un vector viral (un virus prezent la cimpanzei, inofensiv pentru oameni) şi este în curs de testare într-un studiu clinic de faza a III-a în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

AstraZeneca a început deja să producă 30 de milioane de vaccinuri anti-Covid-19 pentru guvernul britanic, care vor fi folosite doar dacă vor fi aprobate.

Compania estima că o cerere de aprobare pentru acest vaccin ar putea fi depusă până la finalul acestui an la autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor.

viewscnt