Vaccinul împotriva tuberculozei ar putea ajuta la dezvoltarea unor viitoare seruri Covid-19

Vaccinul împotriva tuberculozei ar putea ajuta la dezvoltarea unor viitoare seruri Covid-19

Vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi asociat cu un număr redus de cazuri de Covid-19 şi cu o severitate mai mică a bolii, fapt ce ar putea ajuta la dezvoltarea viitoare a vaccinului împotriva Covid-19, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Houston.

Studiile preliminare la începutul pandemiei de COVID-19 au descoperit că ţările cu programe de vaccinare cu BCG, care luptă împotriva tuberculozei, ar putea fi asociate cu un număr mai mic de cazuri de COVID-19 şi cu forme mai puţin severe de boală. În prezent sunt studii clinice sunt în acest sens. Un cercetător de la Universitatea din Houston a raportat o reacţie încrucişată între cele două boli care ar putea ajuta la explicarea a ceea ce ar putea stimula imunitatea provocată de vaccinarea BCG.

„Protecţia împotriva SARS-CoV-2 indusă de vaccinarea BCG poate fi mediată de limfocitele cu reacţii încrucişate ale celulelor T, care recunosc peptidele afişate de antigenele leucocitare umane de clasa I (HLA-I) pe suprafaţa celulelor infectate”, raportează Dinler Amaral, profesor de biologie computaţională şi autor corespondent al lucrării publicate în revista Frontiers in Immunology.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Houston, Universitatea Pontificală Catolică din Rio Grande do Sul şi Universitatea Rice, au implementat un screening computaţional la scară largă pentru a identifica ţinte potenţiale cu asemănări biochimice între cele două boli.

Limfocitele cu celule T se dezvoltă din celulele stem şi ajută la protejarea organismului de infecţii. Răspunsurile celulelor T la SARS-CoV-2 sunt vitale pentru a ajuta la rezolvarea infecţiilor virale şi pentru a proteja împotriva reinfectării, oferind o imunitate de lungă durată. Peptidele sunt lanţuri de aminoacizi conectate între ele, care pot fi derivate din proteinele virusului, precum şi din proteinele gazdei. HLA sunt receptori care afişează aceste peptide sistemului imunitar.

Echipa de cercetare a analizat peste 13,5 milioane de perechi posibile de peptide reactive încrucişate din BCG şi SARS-CoV-2. Analiza a produs un set mare de date de grupuri reactive încrucişate, care în cele din urmă a condus la identificarea a 40 de perechi de peptide cu potenţială reactivitate încrucişată cu peptidele BCG.

Lista de top 40 include peptidele derivate din SARS-CoV-2 GEAANFCAL, GEVITFDNL şi FIAGLIAIV, care s-a demonstrat în mod independent că induc răspunsul celulelor T, producţia de interferon gamma (INF-γ) şi proliferarea limfocitelor la pacienţii cu COVID-19. INF-γ este o componentă critică a imunităţii împotriva infecţiilor virale şi a unor infecţii bacteriene.

„În plus, s-a raportat că mai multe peptide din lista noastră de top 40 induc activarea celulelor T în studii recente care analizează aspecte ale imunităţii celulare la pacienţii cu COVID-19. Dezvoltarea vaccinurilor pe bază de peptide care vizează coronavirusurile şi care prezintă reactivitate încrucişată cu grupurile existente de celule T de memorie, ar putea fi o strategie interesantă pentru a completa şi extinde protecţia conferită de vaccinurile COVID-19 existente”, a spus Antunes.

Modul în care vaccinul BCG întăreşte sistemul imunitar împotriva infecţiilor a fost identificat de o echipă din care a făcut parte şi un cercetător român încă din 2020.

viewscnt